Η GIGN (Groupe d’intervention de la Gendarmerie nationale) είναι η επίλεκτη αστυνομική τακτική μονάδα της Γαλλικής Αστυνομίας.

Οι αποστολές που αναλαμβάνει η μονάδα ποικίλουν από  καταπολέμηση τρομοκρατίας, διάσωση ομήρων, προστασία κυβερνητικών αξιωματούχων και στόχευση του οργανωμένου εγκλήματος.

Η GIGN ιδρύθηκε το 1973 μετά τη σφαγή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου και αρχικά δημιουργήθηκε ως μια σχετικά μικρή τακτική μονάδα ειδικευμένη σε ευαίσθητες καταστάσεις ομήρων.

Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια κατά πολύ μεγαλύτερη δύναμη με διευρυμένες αρμοδιότητες και δυνατότητες.

Η GIGN αποτελείται πλέον από σχεδόν χίλια άτομα, που εδρεύουν στις κεντρικές εγκαταστάσεις στο Versailles-Satory, κοντά στο Παρίσι (περίπου 400 αστυνομικοί) και σε δεκατέσσερις περιφερειακές διοικήσεις που βρίσκονται στη μητροπολιτική Γαλλία ή στα υπερπόντια εδάφη της (περίπου 600 άτομα)

Από τη σύστασή της, η GIGN έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 1.800 αποστολές και έχει σώσει περισσότερους από 600 ομήρους, καθιστώντας την δικαίως ως μια από τις πιο έμπειρες αντιτρομοκρατικές μονάδες στον κόσμο.

Η μονάδα απέκτησε παγκόσμια φήμη με την επιτυχή της επίθεση σε αεροπειρατεία της Air France στο αεροδρόμιο Marseille Marignane τον Δεκέμβριο του 1994.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ