Σε συνέντευξή του ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων στην Ευρώπη, υποστράτηγος Ντέιβιντ Τάμπορ, στην εκπομπή «Zone Zero» του αλβανικού καναλιού TopNews, στον δημοσιογράφο Θύμι Σαμαρτζίου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων στην αλβανική επικράτεια και πόσο χρόνο θα μπορούσαν να παραμείνουν.

Η συνέντευξη:

Υποστράτηγε Ντέιβιντ Τάμπορ, σας ευχαριστώ που βρήκατε την ευκαιρία και το χρόνο για αυτή τη συνέντευξη να απαντήσετε σε ερωτήσεις που έχουμε σημειώσει.

Υποστράτηγος Ντέιβιντ Τάμπορ:

 Επιτρέψτε μου να σας πω, ότι είμαι πολύ ευγνώμων που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω μαζί σας και να επικοινωνήσω με τον αλβανικό λαό και με όλους, ποιοι είναι οι στόχοι και τα σχέδιά μας.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την εξαιρετική υποστήριξη της αλβανικής κυβέρνησης και του αλβανικού λαού.

 Είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτή την ευκαιρία που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τον χρόνο σας και περιμένω τις ερωτήσεις σας. Ελπίζω, επίσης, να βρεθούμε μια μέρα, πολύ σύντομα πιστεύω.

Δημοσιογράφος: Και το πρώτο ερώτημα είναι γιατί η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ για την Ευρώπη επέλεξε την Αλβανία για να δημιουργήσει ένα αρχηγείο της βάσης των Ειδικών Επιχειρήσεων;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Ναι. Ξέρω ότι αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση για οποιονδήποτε. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια περιφερειακή διοίκηση που θα χρησιμεύσει για να εμπλέξει τις δυνάμεις μας με πολλούς συμμάχους και εταίρους σε όλη την περιοχή.

Ειλικρινά, αφού εξετάσαμε πολλές χώρες, παρατηρήσαμε την κεντρική θέση που έχει η Αλβανία, ενισχυμένη από την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με τις αλβανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας εδώ την εξαιρετική υποστήριξη της αλβανικής κυβέρνησης και του αλβανικού λαού για να γίνει αυτό.

Δημοσιογράφος: Ποιος θα είναι ο ρόλος αυτής της ενότητας;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

 Όπως ανέφερα, αυτή θα είναι μια εντολή για την υποστήριξη της επιχείρησης και του ελέγχου των δυνάμεών μας που εμπλέκονται σε όλη την περιοχή.

Θα είναι μια σχετικά μικρή βάση, περίπου 10 έως 15 ατόμων, που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία εκ περιτροπής για να υποστηρίξει τη δέσμευση που έχουμε όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και σε χώρες όπως το Κόσοβο, η Βοσνία, η Σερβία, η Κροατία και σε όλη την περιοχή. Με το να είμαστε παρόντες, θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια πιο σταθερή σχέση σε αυτόν τον τομέα.

Δημοσιογράφος: Είναι αυτή η αποστολή βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Σε ό,τι μας αφορά, αυτή είναι μια διαδικασία που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Πιστεύουμε ότι το ξεκινάμε ως μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και σε αυτή τη βάση θα συνεργαστούμε με τους υπέροχους συμμάχους μας εκεί στην Αλβανία. Όπως τόνισα, αυτό έγινε ως αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης. Όσο λοιπόν οι Αλβανοί είναι ευχαριστημένοι με την παρουσία μας εκεί, θα χαρούμε φυσικά να μείνουμε.

Δημοσιογράφος: Η απόφαση να εγκατασταθεί ένα προηγμένο αρχηγείο στην Αλβανία ήταν στο πλαίσιο του ευρύτερου ανταγωνισμού δυνάμεων στην περιοχή; Η Ρωσία έχει ήδη μια προηγμένη βάση στη νότια Σερβία για παράδειγμα.

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Ναι, γνωρίζουμε τι κάνουν πολλές χώρες, αλλά δεν είναι αυτό που μας παρακινεί. Αυτό που πραγματικά μας παρακινεί είναι να εκπαιδεύσουμε μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να χτίσουμε ακόμα μεγαλύτερη ικανότητα. Το τι κάνουν οι άλλες χώρες δεν είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Αυτό που ενδιαφέρει τους συμμάχους μας, ναι, έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Έτσι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτές τις σχέσεις όποτε και όπου μπορούμε.

Δημοσιογράφος: Τι είδους αλληλεπίδραση θα έχετε με τις Αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με την ευκαιρία που έχουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις άριστες σχέσεις που έχουμε με τις Αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως γνωρίζετε, η Αλβανία έχει συνεισφέρει εξαιρετικά σε προηγούμενες δεσμεύσεις, τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν.

Επιπλέον, είχαμε μια σειρά ασκήσεων με τις αλβανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.

 Ανυπομονούμε λοιπόν για την ευκαιρία να εκπαιδευτούμε και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και να οικοδομήσουμε την απαραίτητη ικανότητα ώστε η Αλβανία να συνεχίσει να συνεισφέρει στη σταθερότητα της περιοχής, ακόμη και στο ΝΑΤΟ και πέρα ​​από αυτήν.

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ασφάλεια τόσο για την Αλβανία όσο και για την επικράτειά της;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Όπως είπα πριν, αυτή είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και ελπίζω ότι αυτό θα αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας σε όλη την περιοχή, το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχουν άλλοι σε αυτήν την περιοχή, ακόμη και στο ΝΑΤΟ και πέρα από αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο καθένας μας είναι πολύ πιο δυνατός αν είμαστε όλοι μαζί παρά ο καθένας ξεχωριστά.

Δημοσιογράφος: Στο νομικό πλαίσιο, ποιες είναι οι νομικές συμφωνίες μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και της διοίκησης των ειδικών δυνάμεων για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εντός και εκτός της αλβανικής επικράτειας;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Ενδιαφέρουσα ερώτηση, που έχει την απλή απάντηση. Τίποτα δεν άλλαξε. Θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε μέσω της παρουσίας μας εκεί υπό την ευθύνη της αλβανικής κυβέρνησης και του αλβανικού λαού, εργαζόμενοι μέσω της πρεσβείας μας και του γραφείου μας εκεί για τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Οπότε για εμάς είναι πολύ απλό. Ανυπομονούμε να είμαστε εκεί.

Δημοσιογράφος: Θα βοηθήσετε τις Αλβανικές Ειδικές Δυνάμεις; Για παράδειγμα, όσον αφορά τον ειδικό εξοπλισμό και οποιοδήποτε άλλο μέσο που τους δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Η ευκαιρία υπάρχει ήδη και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε την εγγύτητά μας με αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσουμε τις επαφές με τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις. Όπως είπα, θα εργαστούμε μέσω της Πρεσβείας των ΗΠΑ, του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας για να αξιολογήσουμε και να βελτιώσουμε πραγματικά τις ικανότητες με βάση τη βούληση του αλβανικού στρατού γενικά και των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ειδικότερα.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις δυνατότητες των Αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Θα ήθελα να επιστρέψω για άλλη μια φορά στην εμπειρία που είχαμε με τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τις εκπαιδευτικές επιχειρήσεις πρόσφατα. Μπορώ να σας πω ότι έχουμε να κάνουμε με μια αφοσιωμένη δύναμη και, όπως λέμε συνήθως εδώ, στις αμερικανικές ειδικές επιχειρήσεις, αυτό που μετράει περισσότερο είναι οι άνθρωποι και όχι ο εξοπλισμός. Όπου υπάρχουν ικανοί άνθρωποι, που είναι επικεντρωμένοι στην αποστολή, προσηλωμένοι στην ασφάλεια και τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, όλα είναι πιθανά. Έτσι, έχουμε μια καλή βάση με τις αλβανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και προσβλέπουμε στην ευκαιρία να τις βοηθήσουμε να κάνουν αυτό που θέλουν οι ίδιοι να κάνουν.

Δημοσιογράφος: Θα υπάρξει Αρχηγείο που θα δημιουργήσει ειδικές μονάδες στην Αλβανία από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Κροατία, η Ουγγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα ή το Μαυροβούνιο;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

 Έχουμε πραγματικά καλή συνεργασία με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες εταίρους σε όλη την περιοχή. Αυτή η διοίκηση που συγκροτούμε είναι κέντρο διοίκησης για τις ειδικές μας επιχειρήσεις στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δεν σχεδιάζουμε καμία άλλη συμμαχική χώρα να είναι μέρος της.

Φυσικά, σε συντονισμό με τον αλβανικό στρατό και την κυβέρνηση, θα είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε εάν υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον. Πρέπει επίσης να πω ότι άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν σχέσεις με την Αλβανία και τον αλβανικό στρατό και πιστεύω ότι σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Αν λοιπόν προκύψουν τέτοιες ευκαιρίες, είμαστε σίγουρα έτοιμοι να τις διερευνήσουμε.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη δυνάμεων μάχης ή εκπαίδευσης αλλού, στην περιοχή ή πέρα ​​από αυτήν;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Φυσικά, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες, παντού. Όπως είπα, έχουμε κάνει πολλές εκπαιδεύσεις στην Αλβανία και η Αλβανία έχει συμμετάσχει σε κάποιες από τις εκπαιδευτικές μας ασκήσεις και πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια από τις καλύτερες ευκαιρίες που θα προκύψουν με την ίδρυση αυτής της διοίκησης.

 Θα υπάρξουν περισσότερες επαφές με τις αλβανικές στρατιωτικές δυνάμεις και περισσότερη εμπλοκή τους σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, είτε πρόκειται για ασκήσεις που γίνονται εντός Αλβανίας είτε για άλλες ασκήσεις στην ήπειρο, είτε οπουδήποτε στον κόσμο, εάν υπάρχει επιθυμία. Μία από τις μεγάλες ασκήσεις μας, όπου θα συμμετάσχει η Αλβανία είναι η ετήσια άσκηση «Trojan Footprint», μαζί με άλλες τρεις χώρες της Ευρώπης. Ανυπομονούμε λοιπόν να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις υπάρχουσες ευκαιρίες, χρησιμοποιώντας αυτές τις ευκαιρίες για να αυξήσουμε τη χωρητικότητα,

Δημοσιογράφος: Στρατηγέ, ευχαριστώ πολύ. Σας εύχομαι καλές δουλειές και ανυπομονούμε να σας δούμε στα Τίρανα.

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Θύμι,σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά. Εκτιμώ πραγματικά αυτή την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω μαζί σας, να μιλήσω με τον αλβανικό λαό και ελπίζω να βρεθούμε σύντομα για έναν καφέ στα Τίρανα και να γνωρίσουμε άλλους υπέροχους Αλβανούς πολίτες. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά και σας εύχομαι μια όμορφη μέρα!

Πηγή: echedoros-a.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ