Από την Πέμπτη 2 έως την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «BRIGHT STAR 21».

Οι Έλληνες πεζοναύτες μετέχουν με μια δύναμη λόχου και εκεί παρά την καλή διάθεση και το φιλότιμο δεν αποφύγαμε και πάλι να δούμε τα αειθαλή Steyer, ενώ για ακόμα μια φορά ο μηχανοκίνητος λόχος θα βασίζεται στα… Μ113!

Εθνικό όχημα ακούσαμε, νέο φορτηγό ακούσαμε, νέο τυφέκιο ακούσαμε, εθνικό drone ακούσαμε αλλά στην πραγματικότητα ακόμα οι Έλληνες πεζοναύτες είναι ικανοί να παίρνουν μέρος και σε ταινίες κατηγορίας Β’ ΠΠ.

Πάλι καλά που σε επίπεδο ατομικού εξοπλισμού έχουμε δει αρκετές αλλαγές. Ας το δούνε επιτέλους οι αρμόδιοι.

Στην άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιορδανίας, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας, με παρατηρητές από το Σουδάν, το Μαρόκο, την Ιταλία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, την Τυνησία, την Ισπανία, το Κουβέιτ, την Νιγηρία, την Τανζανία και την Κένυα.

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει διεξαγωγή διακλαδικών εκπαιδευτικών αντικειμένων στο πλαίσιο ενίσχυσης της διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση με:

1 Λόχο Πεζοναυτών (ΛΠΖΝ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Αλεξιπτωτιστές της ΔΕΠ.

3 Αξιωματικούς επιτελείς στην Σύνθετη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων κατά την διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ).

1 Ομάδα Μηχανοκίνητου Πεζικού (Μ/Κ ΠΖ).

1 Ομάδα Μηχανικού.

1 Φρεγάτα (Φ/Γ ΥΔΡΑ) με το οργανικό της Ελικόπτερο.

1 Αρματαγωγό (Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ).

1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου.

4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16.

Προσωπικό υποστήριξης και επιτελείς σύνδεσμοι.

Η πρώτη διμερής άσκηση «BRIGHT STAR» πραγματοποιήθηκε το 1980 ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του Camp David που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1978 μεταξύ Αιγύπτου και ΗΠΑ και είχε σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ των 2 Χωρών, ενώ η συμμετοχή των ΕΔ και έτερων Κρατών αποσκοπεί στην συνεργασία για την προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η τιμητική πρόσκληση για την συμμετοχή των ΕΔ της Χώρας μας στην άσκηση «BRIGHT STAR 21» αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη του υψηλού επιπέδου στρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ. defencenet.gr defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ