Στη δημιουργία ενός, επί της ουσίας, νέου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έπειτα από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της περασμένης Τρίτης για την δημιουργία μίας αυτόνομης «Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου», η οποία θα υπάγεται απευθείας στον Α/ΓΕΕΘΑ, θα λειτουργεί ως ενιαίο ξεχωριστό σώμα έχοντας στη διάθεσή της όλα τα μέσα και το προσωπικό που απαιτείται, αλλά και δική της έδρα στο Στρατόπεδο «Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη», στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Η ενημέρωση τόσο του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου, επί του συγκεκριμένου σχεδίου από τον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο, μονοπώλησε σε σημαντικό βαθμό τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με αποτέλεσμα από τα εννέα θέματα που είχαν τεθεί προς συζήτηση, να ληφθούν αποφάσεις μόλις για τα δύο.

Πιο συγκεκριμένα, οι αποφάσεις αφορούσαν στη νέα δομή των Ε.Δ και την αναδιάρθρωση των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ εξετάστηκαν και ορισμένα θέματα που άπτονται του τρέχοντος εξοπλιστικού προγράμματος, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια κατάληξη. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, για ορισμένα από τα ζητήματα που είχαν τεθεί στην ατζέντα συζήτησης, όπως η «Εθνική Συνεισφορά στα Προσαρμοσμένα Μέτρα Διασφάλισης της Συμμαχίας για την Τουρκία», ο πρωθυπουργός ζήτησε επιπλέον διευκρινήσεις τόσο από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, όσο και από τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Σε ότι αφορά την εισαγωγή του αυτοδιοίκητου των Ειδικών Δυνάμεων, η υλοποίησή του έγινε στα αμερικανικά πρότυπα, ενώ ήταν μία από τις βασικές προτεραιότητες του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κ. Φλώρου, προκειμένου να καταστούν πιο ευέλικτες και ακόμη περισσότερο αποτελεσματικές. Ο σχετικός σχεδιασμός είχε ανατεθεί στον μέχρι πρότινος Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και νυν αντιστράτηγο Γεώργιο Τζιτζικώστα. Ο συγκεκριμένος μάλιστα  πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να αναλάβει τη διοίκηση της νεοσύστατης Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, γινόμενος έτσι ο πρώτος διοικητής της. Μέσα στις προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να θέσει υπό ένα «καπέλο» την λεγόμενη ελίτ των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός αλλά και κεντρική κατεύθυνση στις αποστολές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, στη νέα Ειδική Διοίκηση Διακλαδικού Πολέμου, εντάσσονται πλέον οι αμφίβιοι καταδρομείς, το ειδικό τμήμα αλεξιπτωτιστών, οι καταδρομείς και πεζοναύτες, τα τμήματα υποβρύχιων καταστροφών, το τάγμα εναέριου ανεφοδιασμού και η μονάδα αεροπορικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα συστήνεται και ειδικός αεροπορικός βραχίονας για την μεταφορά των παραπάνω δυνάμεων, στον οποίο πρόκειται άμεσα να ενταχθεί ένας ικανός αριθμός μεταφορικών ελικοπτέρων Chinook και ΝH-90, με τη διαφορά ότι τα τελευταία απλώς δεν… πετάνε.

Το Στρατηγείο της νέας Διοίκησης θα είναι στις εγκαταστάσεις που διαθέτουν οι Ειδικές Δυνάμεις στην Πέραμο,  ο εκσυγχρονισμός και επέκταση των οποίων ολοκληρώθηκε πριν από περίπου δύο μήνες, με την παράδοση καινούργιων κτιρίων, την κατασκευής υποστέγου για τα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων και της ριζικής αναδιαμόρφωσης του χώρου ελλιμενισμού σκαφών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ