Την δημιουργία μιας νέας επαναστατικής βαφής η οποία θα κάνει το αεροσκάφος δυσδιάκριτο στο οπτικό φάσμα, ανέφεραν ότι δημιούργησε UAC (United Aircraft Corporation) ειδικά για το υπό ανάπτυξη ελαφρύ ρωσικό μαχητικό Su-75 Checkmate.

Έτσι το αεροσκάφος δεν θα διαθέτει ικανότητες stealth μονό για το Η/Μ φάσμα  αλλά και για το οπτικό. Η  εφεύρεση περιγράφεται ως «συναρπαστική» από το TASS.

Η νέα τεχνολογίας βαφή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε για να εμποδίζει τη γρήγορη οπτική αναγνώριση του τύπου του αεροσκάφους.

Επιπλέον, μπορεί επίσης να κάνει δύσκολη την μεταβολή στάσης του στον αέρα σε μια φευγαλέα παρατήρηση κατά την διάρκεια μιας κλειστής εμπλοκής.

Ο stealth  χρωματισμός περιπλέκει περαιτέρω τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του αεροσκάφους  όταν αυτό «αναμιγνύεται»  δηλαδή πετά κοντά στο έδαφος  ή σε συννεφιασμένο ουρανό – γεγονός που επιβεβαιώνεται στην  έκθεση του TASS.

Ποια είναι η επιστήμη πίσω από αυτό;

Οι δημιουργοί της παρέχουν μερικές μόνο λεπτομέρειες. Ο σκοπός της νέας παραλλαγής  είναι να κάνει το περίγραμμα του Su-75  να φαίνεται σαφώς διαφορετικό, από αυτό που πραγματικά είναι, ουσιαστικά μεταμφιέζοντάς το, για τον παρατηρητή,  ως ένα αεροσκάφος μικρότερων διαστάσεων και πάντως διαφορετικού -ακαθόριστου- τύπου.

Η χαρακτηριστική τεχνική τους περιλαμβάνει τη στρατηγική χρήση κηλίδων χρώματος μοναδικού σχήματος για τη δημιουργία σημείων διαφορετικής φωτεινότητας επάνω στην άτρακτο. Εδώ έρχεται το ωραίο μέρος:

Αυτές έχουν σχεδιαστεί για να εκτρέπουν την οπτική εστίαση του αντιπάλου πιλότου ή χειριστή α/α συστήματος,  μακριά από το πραγματικό περίγραμμα του αεροσκάφους, παρουσιάζοντας αντ ‘αυτού μια θολή, μειωμένη και παραμορφωμένη εκδοχή του.

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της επαναστατικής αυτής βαφής, δεν αφορά μόνο την παραπλάνηση του αντιπάλου πιλότου εντός του οπτικού του πεδίου, αλλά και την εικόνα που αυτό δίνει στα συστήματα υπέρυθρης παρατήρησης ή στα Η/Ο συστήματα με τηλεοπτική κάμερα όπως για παράδειγμα το OSF των Rafale.

Το Su-75 Checkmate, γνωστό και ως Sukhoi LTS (Ελαφρύ Τακτικό Αεροσκάφος), είναι ένα μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, stealth που αναπτύσσεται  από τη ρωσική εταιρεία Sukhoi. Αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην αεροπορική έκθεση MAKS 2021. Το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί για να έχει χαμηλό Η/Μ ίχνος  όπως και αντίστοιχα χαμηλή υπέρυθρη υπογραφή, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τα εχθρικά συστήματα ραντάρ και IRST να το ανιχνεύσουν.

Το Su-75 Checkmate χαρακτηρίζεται από το μοναδικό σχεδιασμό και τα προηγμένα χαρακτηριστικά του. Διαθέτει πτέρυγα  σε σχήμα ρόμβου και ουραίο πτέρωμα σχήματος  «V», που και τα δύο αυτά  χαρακτηριστικά συμβάλλουν στις stealth ικανότητές του. Το αεροσκάφος είναι επίσης εξοπλισμένο με προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό , που περιλαμβάνει «γυάλινο» πιλοτήριο και ένα σύστημα προβολής επί  κράνους. Είναι ικανό για επίτευξη και διατήρηση υπερηχητικής πτήσης χωρίς τη χρήση μετακαυστήρα.

Το σύστημα πρόωσης βασίζεται σε έναν μόνο κινητήρα turbofan μετάκαυσης Izdeliye 30. Ο κινητήρας έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υψηλή ώση και απόδοση καυσίμου, επιτρέποντας στο αεροσκάφος να επιτυγχάνει σε μέγιστη ταχύτητα 1,8 Mach και ταχύτητα πλεύσης 1,6 Mach. Ο κινητήρας διαθέτει επίσης διάνυσμα ώσης, που βελτιώνει την ικανότητα ελιγμών του αεροσκάφους.

Σε ό,τι αφορά τον οπλισμό, το Su-75 Checkmate είναι εξοπλισμένο με εσωτερική αποθήκη όπλων για να διατηρεί το stealth προφίλ του. Μπορεί να μεταφέρει μια ποικιλία από πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος-επιφάνειας  καθώς και βόμβες ακριβείας καθοδήγησης. Το αεροσκάφος έχει επίσης προβλέψεις για εξωτερικά σημεία ανάρτησης οπλισμού, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά πρόσθετων όπλων ή δεξαμενών καυσίμων όταν το stealth δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Η επιχειρησιακή εμβέλεια του Su-75 Checkmate είναι άλλο ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του. Είναι σε θέση να εκτελεί αποστολές έως και 2.800 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση του χωρίς ανεφοδιασμό. Αυτό το εύρος μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω με τη χρήση εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου ή ανεφοδιασμού στον αέρα. Αυτή η μεγάλη επιχειρησιακή εμβέλεια, σε συνδυασμό με τις προηγμένες ικανότητες stealth και μάχης, καθιστά το Su-75 Checkmate έναν τρομερό αντίπαλο στον σύγχρονο αεροπορικό πόλεμο.

Πιστοποίηση και για τον Kh-69

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της , η Tactical Missile Arms Corporation, ή KTRV, ανέφερε  ότι ο  νέος πύραυλος cruise Kh-69 είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να αναπτυχθεί σε όλα τα μελλοντικά μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των πιο ισχυρών όπως το Su-57 και το Su-75 Checkmate.

Ο Kh-69, σύμφωνα πάντα με το TASS  δεν είναι ένας απλός πύραυλος cruise.

Είναι ένας stealth πύραυλο υψηλής ακρίβειας επόμενης γενιάς, έτοιμος για ανάπτυξη. Είναι συμβατός  με μαχητικά όπως τα Su-57, Su-75, Su-30MK, Su-34, Su-35, MiG-35, MiG-29K και άλλα.  Όπως μάλιστα λέγεται, το ερώτημα δεν είναι αν θα χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία, αλλά πότε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ