Το μαχητικό αεροσκάφος Su-27 είναι ένα δημιούργημα της σοβιετικής εποχής που κατασκευάστηκε αρχικά το 1982 για την αντιμετώπιση του F-15

Το «Flanker» είναι ο προσδιορισμός που το δόθηκε από το ΝΑΤΟ, με το αεροσκάφος να κάνει το ντεμπούτο του στη Δύση στο 1989 Paris Air Show, τέσσερα χρόνια μετά την ένταξή του σε υπηρεσία.

Ο επικεφαλής σχεδιαστής Μιχαήλ Σιμόνοφ αρχικά σταμάτησε την ανάπτυξή του το 1977 και άρχισε ξανά, εκ του μηδενός με το πρωτότυπο Τ-10.

Το αεροσκάφος άρχισε να εντάσσεται σε επιχειρησιακούς σχηματισμούς το 1985 και μόλις το 1990 έλαβε τον προσδιορισμό Su-27 (σημειώνεται πως υπήρχαν δύο εκδόσεις, το Su-27P που ήταν αναχαιτιστικό και το Su-27S που μπορούσε να χρησιμοποιεί μη κατευθυνόμενα όπλα αέρος-εδάφους). Η πρώτη σοβιετική μονάδα που έλαβε το Flanker ήταν το 831ο Σύνταγμα Μαχητικών, με έδρα στο Μιρχορόντ, που εθεωρείτο μία από τις καλύτερες μονάδες μαχητικών της ΕΣΣΔ.

Είναι πολύ ευαίσθητο στον άξονα περιστροφής- κάνεις το χειριστήριο λίγο στο πλάι και ήδη θέλει να πραγματοποιήσει barrel roll.Όταν ανεβαίνεις κάθετα, το Su-27 εκτοξεύεται στον ουρανό, λόγω της μεγάλης διαθέσιμης ώθησης.

Στο Flanker επιτυγχάνεις καλύτερες κάθετες ταχύτητες και γωνίες επίθεσης. Στη στροφή, το Su-27 είναι επίσης πιο ευέλικτο αναφέρουν όλοι οι πιλότοι.

Ο πιλότος δοκιμών Βίκτορ Πουγκάτσεφ είχε εκπλήξει το κοινό το 1989 με τον εμβληματικό ελιγμό «Κόμπρα του Πουγκάτσεφ» (Pugachev’s Cobra), που ήταν εφικτός χάρη στο «super-maneuverability» του αεροσκάφους.

Το Su-30 ήταν η ολοκλήρωση του σχεδιαστικού στόχου που δεν πέτυχε το Su-27 και έχει επιτύχει πολλές πωλήσεις.

Η υπερευέλικτη αυτή πολεμική μηχανή μεταφέρει αρκετά καύσιμα στις εξωτερικές δεξαμενές (σχεδόν 9,5 τόνους), για να διανύσει περισσότερα από 3.600 χιλιόμετρα, ενώ, με εναέριους ανεφοδιασμούς, μπορεί να παραμείνει σε περιπολία
μάχης για περισσότερες από 10 ώρες.

Σε ρωσική λειτουργία βρίσκονται πάνω από 200 (σχεδόν τα μισά) μαχητικά στην έκδοση Su-27SM# που ουσιαστικά είναι η μεταβίβαση νέων ηλεκτρονικων και όπλων που κάνουν χρήση τα Su-35/30 στα παλαιότερα μαχητικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ