Ο πρέσβης της Πολωνίας στην Ουκρανία παραχώρησε συνέντευξη στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform και μίλησε για επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τις προμήθειες δυτικών στρατιωτικών εξοπλισμών, πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων στις ουκρανικές δυνάμεις, κάνοντας μάλιστα αναφορά και σε μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Μέχρι στιγμής η Πολωνία έχει παραδώσει 10 μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 ωστόσο είναι πιθανό να παραδώσουμε και άλλα 20 μαχητικά αεροσκάφη αυτού του τύπου, που βρίσκονται ακόμα σε υπηρεσία με την aεροπορίας μας.

Όμως αυτό πιθανότατα θα συμβεί όταν οι πολωνικές αεροπορικές δυνάμεις παραλάβουν αεροσκάφη δυτικές και συμμαχικές χώρες, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει με τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη τύπου FA-50 από τη Νότια Κορέα».

Στη συνέχεια ο Πολωνός πρέσβης τόνισε ότι η χώρα του συμμετέχει μαζί με άλλες 10 χώρες στο συμμαχικό πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων και τεχνικών για την λειτουργία και χρήση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, το οποίο θα ξεκινήσει τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είχε δηλώσει πως η χώρα του δεν μπορεί να παραδώσει μαχητικά τύπου F-16 στην Ουκρανία, διότι διαθέτουν έναν μικρό αριθμό τέτοιων αεροσκαφών και είναι ζωτικής σημασίας για την δική τους προστασία, αλλά αντιθέτως είναι εφικτό να παραδοθούν συστηματικά όλα τα μαχητικά τύπου MiG-29 που διαθέτει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ