Τις δυνατότητες του συστήματος ηλεκτρικού πολέμου AN/ALQ-257 IVEWS παρουσίασαν στην ΠΑ στελέχη της Northrop Grumman σε διαδικτυακή ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου.

Το αντικείμενο της ενημέρωσης ήταν η ενδεχόμενη εγκατάσταση του στα υπό αναβάθμιση μαχητικά F-16V, τα οποία πάντως φέρουν το συστημα ASPIS II.  

Το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου AN/ALQ-257 IVEWS (Integrated Viper Electronic Warfare Suite), έχει αναπτυχθεί από τη Northrop Grumman, ειδικά για τα αεροσκάφη F-16 Viper, είτε πρόκειται για εκσυγχρονισμένα, είτε νέα.

Το IVEWS αποτελείται από υποσυστήματα εξαιρετικά ευρείας ζώνης, έτσι ώστε να μπορεί να παρέχει άμεσα το στιγμιαίο εύρος που απαιτείται για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών, ενώ η ανοιχτή αρχιτεκτονική του εξασφαλίζει την απρόσκοπτη αναβάθμισή του για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών που θα προκύψουν.

Η διαλειτουργικότητα μεταξύ του IVEWS και του ραντάρ AN/APG-83 (επίσης κατασκευής Northrop Grumman),  που τοποθετείται στα Viper επιδείχθηκε κατά την διάρκεια της άσκησης Northern Lightning  που πραγματοποιήθηκε το 2021.

Όπως ανακοίνωσε η Northrop Grumman τα δύο συστήματα συνεργάστηκαν αρμονικά σε πραγματικές συνθήκες και σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών. Στη διάρκεια των δοκιμών το AN/ALQ-257 IVEWS εντόπισε και αναγνώρισε με επιτυχία σειρά προηγμένων απειλών, τις οποίες αντιμετώπισε με παρεμβολές, ενώ το APG-83  εντόπισε με επιτυχία εναέριους και στόχους εδάφους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ