Δραματικό βίντεο δείχνει ένα αεροσκάφος φορτίου Ilyushin Il-76 Candid να βγαίνει από τον διάδρομο προσγείωσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Γκάο και στη συνέχεια να εκρήγνυται σε μια μπάλα φωτιάς. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το βίντεο, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω, δείχνει τον τετρακινητήριο αεροσκάφος  – με τον αριθμό σειράς TZ-98T-  να κατεβαίνει πριν προσγειωθεί στον διάδρομο προσγείωσης 06L του αεροδρομίου στις 23 Σεπτεμβρίου.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ακριβείς λεπτομέρειες για την τύχη του ή και των επιβατών αν και κάποιες αναφορές λένε πως υπήρξαν επιζώντες.

Ο λόγος για τον οποίο το TZ-98T βγήκε εκτός διαδρόμου παραμένει ασαφές και έχουν τεθεί εξίσου ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν εφαρμόστηκαν πρόσθετα μέτρα πέδησης από τους πιλότους, ιδίως τα σπόιλερ του αεροσκάφους.

Τα  Il-76 διαθέτουν επίσης ικανότητα αντίστροφης ώσης — σχεδιασμένη να εκτρέπει τη ροή του αέρα από τους κινητήρες των αεροσκαφών προς τα πάνω και προς τα εμπρός κατά την προσγείωση, ελαχιστοποιώντας έτσι την απόσταση που απαιτείται για να σταματήσει — αν και αυτή η δυνατότητα  δεν εφαρμόστηκε.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες στο αεροσκάφος επέβαιναν πάνω από 100 στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι ενδεχομένως  ανάμεσα τους και ένοπλοι της Wagner.

Το TZ-98T φέρεται να ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα αεροσκάφος που πραγματοποιούσε μεταφορές για την Wagner.

Αυτό το αεροσκάφος ήταν το μόνο Il-76 σε υπηρεσία με την Αεροπορία του Μάλι πριν την καταστροφή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ