Στις  31 Οκτωβρίου 2023, ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας  Datuk Seri Mohamad Hasan ανακοίνωσε την προμήθεια δύο Αεροσκαφών Θαλάσσιας Περιπολίας ATR-72MPA της Leonardo  από την Ιταλία, ειδικά εξοπλισμένα για την πραγματοποίηση ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων.

Ο Μαλαισιανός υπουργός ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για το σύστημα επιτήρησης  των ακτών. Το σύστημα ραντάρ παράκτιας επιτήρησης (CSS) έχει εγκατασταθεί σε 13 τοποθεσίες κατά μήκος της ακτής Kudat έως Tawau, καλύπτοντας την ανατολική ακτή της Sabah στη βόρεια Μαλαισία. Παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις σε οκτώ ραντάρ, πέντε ραντάρ AESA SPEXER 2000 CSS κρίθηκαν αντιοικονομικά για επισκευή και προγραμματίστηκαν για απόσυρση.

Το ATR 72MPΑ είναι ένα δικινητήριο στροβιλοελικοφόρο αεροσκάφος βελτιστοποιημένο ακόμη και για τις πιο περίπλοκες αποστολές θαλάσσιας περιπολίας. Το αεροσκάφος διατηρεί την αξιοπιστία, τη συντηρησιμότητα, το χαμηλό κόστος κύκλου ζωής και τα χαρακτηριστικά άνεσης του ATR 72-600 στο οποίο βασίζεται, ενώ περιλαμβάνει επίσης ένα υπερσύγχρονο σύστημα αποστολής, προηγμένους αισθητήρες και μια πλήρη εξοπλισμό επικοινωνιών.

Το ATR 72MPΑ εκτός από τις αποστολές κατά στόχων επιφανείας (ASW), ανθυποβρυχιακού πολέμου (AsuW) και ηλεκτρονικής αναγνώρισης  (ELINT) διαθέτει δυνατότητες Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, συλλογής πληροφοριών, και αναγνώρισης (C4ISR) που επιτρέπουν την παρακολούθηση την προστασία της αλιείας, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τη διακίνηση ναρκωτικών, την επιτήρηση ΑΟΖ, όπως και επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR). Το αεροσκάφος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά προσωπικού και υλικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ