Βρετανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το νέο ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό του προγράμματος PAK DA πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του και κατά συνέπεια η πρώτη του πτήση δεν πρέπει να απέχει πολύ από σήμερα.

Βρετανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν πρόσφατα ότι Ρώσοι μηχανικοί εισέρχονται στα τελευταία στάδια της κατασκευής του  Izdelie 80.

Ο Βρετανός υπουργός Εξοπλισμών, James Heappey, παρατήρησε:

«Η Ρωσία διατηρεί μια ποικιλία βομβαρδιστικών στις πολυάριθμες αεροπορικές της βάσεις, πάντα έτοιμα για ανάπτυξη. Το πρωτότυπο για το PAK-DA, που μοιάζει εντυπωσιακά με το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-2, φαίνεται να πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του».

Η ανάπτυξη του Izdelie 80, όπως είναι γνωστό το νέο ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Οι προκαταρκτικές απαιτήσεις καθορίστηκαν τη δεκαετία του 1990, ανοίγοντας το δρόμο για την Tupolev να ξεκινήσει τις εργασίες σχεδιασμού στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας.

Σε αντίθεση με την κυρίαρχη τάση ότι «όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα» στο σχεδιασμό μαχητικών αεροσκαφών, το PAK DA αποτελεί ενσάρκωση της αποκλίνουσας στρατηγικής της Tupolev  περιορίζοντας την ταχύτητά του Izdelie 80 σε όχι περισσότερο από 1,0 Mach, όπως ακριβώς και στο αμερικανικό B-2 Spirit.

Αντίθετα, η σχεδίαση έχει εστιαστεί  στις δυνατότητες stealth του αεροσκάφους. Ο στόχος είναι η επιβίωση του νέου βοβμαρδιστικολύ να βασίζεται στην ικανότητα stealth και τα ηλεκτρνικά συστήματα και όχι στην ταχύτητα.

Το PAK DA, φαινομενικά αντλώντας έμπνευση από το B-2 Spirit, συνδυάζει πτυχές της τεχνολογίας stealth με μια χαρακτηριστική σχεδίαση «ιπτάμενης πτέρυγας». Αυτή η μοναδική δομή παραιτείται από τα παραδοσιακά στοιχεία του αεροσκάφους, όπως ένα συγκρότημα ατράκτου, πτερυγίων και ουραίων διατάξεων με πολλές επιφάνειες σταθεροποίησης και ελέγχου πτήσης. Αντίθετα, ένας πολύπλοκος υπολογιστής ελέγχου πτήσης αντισταθμίζει την απουσία αυτών των επιφανειών, διασφαλίζοντας ότι το αεροσκάφος παραμένει σταθερό κατά την πτήση.

Ο καινοτόμος σχεδιασμός προσθέτει επίσης έναν παράγοντα stealth, καθώς η απουσία από την σχεδίαση του ουραίου συγκροτήματος μειώνει σημαντικά τη διατομή του ραντάρ, προσθέτοντας ένα επιπλέον στρώμα «αορατότητας» στο αεροσκάφος.

Αν και πολλά σχετικά με το PAK DA παραμένουν άγνωστα , έχει διαπιστωθεί ότι το αεροσκάφος έχει διαμορφωθεί για να μεταφέρει μια ποικιλία ωφέλιμων φορτίων – συμβατικά, πυρηνικά και υπερηχητικά όπλα. Η ικανότητα εκτόξευσης πυρομαχικών υψηλής ταχύτητας όπως ο νέος πύραυλος cruise Kh-BD  με εμβέλεια 6.500 χλμ. εξαλείφει την ανάγκη για πτήση υψηλής ταχύτητας.

Το αεροσκάφος είναι έτοιμο να φέρει επανάσταση στον πόλεμο μέσω των δυνατοτήτων του stealth, μπερδεύοντας την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού, ενώ οι υπερηχητικοί πύραυλοι θα διαπερνούν την εχθρική αεράμυνα.,

Μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα αεροσκάφη stealth είναι η αποθήκευση όπλων. Τα συμβατικά αεροσκάφη μάχης αποθηκεύουν όπλα σε πυλώνες, αλλά αυτή η μέθοδος αυξάνει την οπισθέλκουσα  καταστρέφοντας τα χαρακτηριστικά   stealth.

Κατά συνέπεια, τα αεροσκάφη stealth είναι διαμορφωμένα για να αποθηκεύουν τον οπλισμό τους εσωτερικά, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να περιορίσει τη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου. Ωστόσο, το PAK DA φέρεται να παρακάμπτει αυτή τη δυσκολία με φημολογούμενη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου στους 30 τόνους, που υπερβαίνει το όριο των 20 τόνων  του B-2.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Tupolev, η εταιρεία πίσω από την PAK DA, φέρεται να έχει κατασκευάσει τουλάχιστον ένα πλήρους κλίμακας πρόπλασμα  και αρκετά μικρότερα μοντέλα για δοκιμές αεροδυναμικής σήραγγας.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες για την κυκλοφορία των πρωτοτύπων τα επόμενα χρόνια, με την παρθενική πτήση να αναμένεται για το 2025.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης κυβέρνησης Denis Maturov, δεν υπάρχουν σχέδια για ενσωμάτωση δυτικών  ηλεκτρονικών εξαρτημάτων σε αυτό το έργο.

Ωστόσο, θα έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε εάν οι δυτικές κυρώσεις, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, θα επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο την ανάπτυξη αυτού του νέου βομβαρδιστικού.

Επί του παρόντος, η Ρωσία αναπτύσσει μια σειρά στρατηγικών βομβαρδιστικών και πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων όπως τα Tu-95, Tu-22 και Tu-160. Η πρώτη γραμμή είναι εξοπλισμένη με το αποτελεσματικό Su-34. Ένα πρόσφατα εκσυγχρονισμένο και κατασκευασμένο νέο Tu-160 προστέθηκε επίσης στον στόλο τους. Το «Izdelie 80» εγγράφεται ως γνήσιο βομβαρδιστικό stealth, αντιπροσωπεύοντας τη νεότερη γενιά των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων ή VKS.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ