Η Νορβηγία  έγινε η πρώτη χώρα που επέδειξε  την ικανότητα του  F-35A Joint Strike Fighter να επιχειρεί από αυτοκινητοδρόμους ως μέρος άσκησης στη Φινλανδία.

Κατάλληλοι δρόμοι προσφέρουν στις αεροπορικές δυνάμεις πολύτιμες εναλλακτικές τοποθεσίες λειτουργίας σε περίπτωση που οι κύριες βάσεις τους χτυπηθούν ή καταστούν άχρηστες με άλλο τρόπο και έναν τρόπο για να διασκορπίσουν εύκολα τα αεροσκάφη για να μειωθεί η τρωτότητά τους.

Η τακτική είναι επίσης πολύτιμη όταν πρόκειται να περιπλέξει το επιθετικό σχεδιασμό του εχθρού.

«Αυτό είναι ένα ορόσημο, όχι μόνο για τη νορβηγική Αεροπορία, αλλά και για τις σκανδιναβικές χώρες και για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αντιπτέραρχος  Rolf Folland, Αρχηγός της Βασιλικής Νορβηγικής Αεροπορίας, σε δελτίο τύπου.

«Αυτό αποδεικνύει την ικανότητά μας να εκτελούμε το δόγμα της διασποράς. Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι ευάλωτα στο έδαφος, επομένως με τη δυνατότητα χρήσης μικρών αεροδρομίων – και τώρα αυτοκινητοδρόμων – μπορούμε να αυξήσουμε την επιβίωσή μας στον πόλεμο.»

Τα F-35A της Νορβηγίας εκπαιδεύονται για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων αυτοκινητοδρόμων στη Φινλανδία αυτή την εβδομάδα ως μέρος της ετήσιας άσκησης Baana, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Τα αεροσκάφη  ανεφοδιάστηκαν επίσης με καύσιμα ως μέρος της εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι κινητήρες τους παρέμειναν σε λειτουργία ενώ είχαν φορτώσει καύσιμα.

Αυτό μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για να σηκωθούν ξανά στον αέρα μετά και μπορεί να μειώσει περαιτέρω την ευπάθεια, καθώς και να αυξήσει τις επιχειρησιακές εξόδους.

Μερικές φορές μπορεί επίσης να συμβούν αλλαγές πληρώματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ