Η ΠΑ θα διαθέτει εντός του 2024, 48 μαχητικά αεροσκάφη Rafael F3R και Mirage 2000-5. Η προμήθεια των 24 Rafale είναι μεν καταλυτικής σημασίας σε ότι αφορά τις αποστολές αέρος-αέρος όμως στις επιχειρήσεις προσβολής στόχων εδάφους είναι απαραίτητη η προσθήκη τόσο όπλων αέρος-εδάφους όσο και των κατάλληλων ατρακτιδίων.

Το TALIOS είναι ένα από τα εργαλεία το οποίο εκτός σκόπευση μπορεί να πραγματοποιήσει και αποκάλυψη εναέριων στόχων από μεγάλες αποστάσεις.

Η γαλλική διεύθυνση εξοπλισμών (DGA) ανακοίνωσε την πραγματοποίηση νέας σειράς δοκιμών για την πιστοποίηση του ατρακτιδίου TALIOS στα Mirage 2000D της Armée de l’air.

Όπως ανέφερε στις 11 Ιανουαρίου: «Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών πραγματοποίησε μια πτήση μέτρησης κραδασμών του ατρακτιδίου  Talios κατά τη διάρκεια δοκιμών πυροδότησης του πυροβόλου του αναβαθμισμένου αεροσκάφους επίθεσης Mirage 2000D RMV (Renovated at Mid-Life)», ανέφερε η DGA:

 «Οι δοκιμές διεξήχθησαν από το κέντρο δοκιμών πτήσεων και πιστοποίησης  της DGA στην  στη θαλάσσια ζώνη της τοποθεσίας Cazaux»

Αν και το TALIOS έχει συσχετιστεί σχεδόν αποκλειστικά για χρήση από το μαχητικό  Rafale, η γαλλική Αεροπορία θα αξιοποιήσει τα το σύστημα και από τα υπό αναβάθμισα Mirage 2000 RMV.  

Το TALIOS περιγράφεται ως ένα  σύστημα “game-changer” καθώς δεν πρόκειται για ένα απλό ατρακτίδιο σκόπευσης αλλά για ένα εργαλείο μάχης πολλαπλών δυνατοτήτων.

Το ατρακτίδιο  παρέχει μια σειρά λειτουργιών από προσβολές αέρος-εδάφους και εναέριων  έως αποστολές αυτοματοποιημένης αναγνώρισης απειλών. Εκτός από στόχευση και κατάδειξη στόχων μπορεί να μεταδίδει πακέτα δεδομένων, να πραγματοποιεί επιτήρηση και αναγνώριση (NTISR) διαθέτοντας προηγμένους αισθητήρες υψηλής ευκρίνειας τόσο στο υπέρυθρο (IR) όσο και στο οπτικό (TV) φάσμα. Η επιχειρησιακή του ικανότητα σε επιχειρήσεις αέρος-αέρος περιλαμβάνει την οπτική αναγνώριση εναέριου στόχου είτε την ημέρα είτε τη νύχτα από μεγάλες αποστάσεις άσχετα αν ο στόχος μπορεί να έχει χαρακτηριστικά stealth ή όχι.

Προς το παρόν, έχουν παραγγελθεί από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας στο  όμιλο Thales 67  TALIOS πολυλειτουργικά ηλεκτροπτικά ατρακτίδια  εκ των οποίων 21  τον Απρίλιο του 2022, έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η επένδυση κατέστη δυνατή μετά  την πώληση στην Κροατία δώδεκα μεταχειρισμένων Rafale, της γαλλικής Αεροπορίας.

Μέχρι τότε  είχαν ήδη παραδοθεί 30 ατρακτίδια  κάτι που συνέπεσε με την άφιξη του πρώτου Rafale που αναβαθμίστηκε στο πρότυπο F3R σε μοίρες της Αεροπορίας  και του Ναυτικού.

Τα επόμενα  37 TALIOS  επρόκειτο να  υποβληθούν σε νέες βελτιώσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δυνατότητες που υπόσχονται για το πρότυπο Rafale F4.

Η αναβάθμιση  μέσης διάρκειας του Mirage 2000D προβλέπει την ενσωμάτωση ενός πυροβόλου των 30 χλστ. CC422 καθώς και την εγκατάσταση του επιχειρησιακού λογισμικού ναυτιλίας LION [Integrated Operational Navigation Software] και LIANE [Integrated on-board navigation assistance software] και SINGE [ολοκληρωμένη ναυτιλία  και σύστημα διαχείρισης οπλισμού]. Η διεπαφή ανθρώπου-μηχανής βασίζεται σε εκσυγχρονισμένα ηλεκτρονικά συστήματα και οθόνες αφής. Τέλος, οι πύραυλοι αέρος-αέρος αυτοάμυνας Magic II θα αντικατασταθούν από υπέρυθρους [IR] MICA.

Συνολικά, η Armée de l’air  θα έχει επιχειρησιακά 48 Mirage 2000 RMV, επτά λιγότερα από ό,τι είχε προγραμματιστείγια την περίοδο  2019-25.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ