Οι στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Κίνας και Ταϋλάνδης με την επωνυμία  “ Falcon Strike” ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2015. Τον Ιούλιο  του 2023 η άσκηση πραγματοποιήθηκε  στην Ταϋλάνδη και είχε διάρκεια 21 ημερών.

Η τελετή έναρξης έγινε στην αεροπορική βάση Udorn της Ταϋλάνδης στις 9 Ιουλίου. Η αεροπορική άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως πολλές ασκήσεις «περιφερειακής ασφάλειας» στην περιοχή.

Τώρα όμως σχεδόν έξι μήνες μετά, τα αποτελέσματα της άσκησης διέρρευσαν στον διεθνή Τύπο προκαλώντας ιδιαίτερη εντύπωση:

Μόλις 11 JAS-39C/D  Gripen κατόρθωσαν να  «καταρρίψουν» 41 κινεζικά μαχητικά Shenyang J-11 (κινεζική έκδοση του Su-27) σε συνθήκες BVR.

Τα μαχητικά αεροσκάφη JAS 39 Gripen της Βασιλικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης έκαναν εξαιρετική δουλειά σε κοινές ασκήσεις με τα Shenyang J-11 της PLAAF.

Το Gripen επέδειξε αποτελεσματικότητα στη μάχη πέρα από την οπτική εμβέλεια [BVR], με τις πληροφορίες  που έχουν διαρρεύσει να δείχνουν το αξιοσημείωτο 82% των επιτυχιών τους εναντίον των J-11  τους επιτεύχθηκε από απόσταση 30 χλμ. ή και περισσότερο.

Όπως αναφέρεται τα Shenyang J-11  της PLAAF έχασαν από τα Gripen στις  41 εικονικές εμπλοκές BVR από τις συνολικά 50 που διεξήχθησαν μεταξύ των δύο τύπων αεροσκαφών και τα Gripen έχασαν σε εννέα εμπλοκές, χωρίς να είναι γνωστό οι τελευταίες σε τι αποστάσεις έγιναν.

Η Ταϋλάνδη παρά το γεγονός ότι διαθέτει περί τα 50 F-16 MLU/ADF θέλησε να δοκιμάσει τα Gripen στις συκγκεριμένες ασκήσεις. Η Αεροπορία της χώρας δεν διαθέτει METEOR τα οποία είναι πιστοποιημένα στα Gripen. Χρησιμοποιεί AIM-120 AMRAAM και προφανώς οι ασκήσεις έγιναν στο πλαίσιο των επιδόσεων των συγκεκριμένων βλημάτων.

Διαθέτει ακόμη ΑΙΜ-9 και Python 3 (πιστοποιημένα στα Gripen) αλλά με εμβέλεια έως 15 χλμ.

Είναι άγνωστο τι βλήματα χρησιμοποίησαν οι Κινέζοι προκειμένου να προσομοιώσουν τις αερομαχίες. Το J-11 μπορεί να φέρει μια σειρά όπλων αλλά το πιθανότερο είναι έφεραν βλήματα μακράς εμβέλειας PL-12 ή R-77.  Το πρώτο έχει εμβέλεια μεταξύ 70 και 100 χλμ. ενώ το δεύτερο μεταξυ 80 και 110 χλμ.

Το ραντάρ που φέρουν τα JAS-39C είναι το PS-05/A με μεγίστη εμβέλεια 120 χλμ. αλλά τα Gripen της Ταϋλάνδης έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα  αναβάθμισης MS20 Block 2 το οποίο φέρνει το ραντάρ στο επίπεδο  PS-05/A Mk 4 με αυξημένη επίδοση στην εμβέλεια, δηλαδή πέρα των 120 χλμ. Παράλληλα το πρόγραμμα αναβαθμίζει και τις δυνατότητες των Gripen στην ανταλλαγή πακέτων δεδομένων με άλλα αεροσκάφη ή εναέρια συστήματα AEW^C.

Τα J-11 χρησιμοποιούν το ραντάρ  Type 1493 με με΄γιστη εμβέλεια 150 χλμ. και ικανότητα εμπλοκής τεσσάρων στόχων ταυτόχρονα.

Όπως όμως έγινε γνωστό από τις ασκήσεις ο συνδυασμός Type 1493 και PL-12/R-77 αποδείχθηκε κατώτερος από τον συνδυασμό PS-05/A Mk 4 και AMRAAM.

Φυσικά το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι τι θα γινόταν αν τα Gripen της Ταϋλάνδης ήταν εξοπλισμένα με τον METEOR.

Από την άλλη πλευρά άλλες πληροφορίες  αναφέρουν ότι η Κίνα εκτός από J-11 έφερε στην άσκηση και J-10 τα οποία επικράτησαν των JAS-39 αλλά δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία προς  το παρόν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ