Η Airbus θα παρουσιάσει το νέο σύστημα Wingman στην επερχόμενη Διεθνή Έκθεση Αεροδιαστημικής ILA στο Βερολίνο.

Στην αεροπορία, ο όρος «Wingman» αναφέρεται σε έναν πιλότο που προστατεύει και υποστηρίζει τον αρχηγό πτήσης, προσφέροντας περισσότερες τακτικές επιλογές και συμβάλλοντας στην επιτυχία της αποστολής.

Στην περίπτωση της Airbus, ο Wingman θα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο – μόνο που δεν θα είναι πιλότος, ούτε μαχητικό αεροσκάφος με πιλότο.

Αντίθετα, πρόκειται για ένα μαχητικό drone που θα καθοδηγείται από πιλότο σε ένα επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, όπως το Eurofighter, και θα αναλαμβάνει τις επικίνδυνες αποστολές που θα αποτελούσαν μεγαλύτερο κίνδυνο για τα επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το μοντέλο Wingman παρουσιάζει όλες τις προβλεπόμενες δυνατότητες που απαιτούνται, όπως η χαμηλή παρατηρησιμότητα, η ενσωμάτωση διάφορων οπλικών συστημάτων, προηγμένων αισθητήρων και λύσεων συνδεσιμότητας και ομαδικής συνεργασίας.

Το σύστημα της Airbus, συνδέεται στενά με το αμερικανικό σύστημα «Loyal Wingman» που αναπτύχθηκε από την Boeing.

Το Loyal Wingman της Boeing είναι επίσης ένα μη επανδρωμένο μαχητικό drone που σχεδιάστηκε να λειτουργεί σε συνεργασία με επανδρωμένα αεροσκάφη, αναλαμβάνοντας επικίνδυνες αποστολές και μειώνοντας τους κινδύνους για τους πιλότους.

«Η Luftwaffe έχει εκφράσει σαφή ανάγκη για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα πετάει και θα υποστηρίζει αποστολές των επανδρωμένων μαχητικών της πριν το Future Combat Air System τεθεί σε λειτουργία το 2040» δήλωσε ο Michael Schoellhorn, Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus Defence and Space.

«Η έννοια του Wingman είναι η απάντησή μας. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε και να βελτιώνουμε αυτήν την καινοτομία κατασκευασμένη στη Γερμανία, ώστε τελικά να προσφέρουμε στην Luftwaffe μια οικονομικά προσιτή λύση με την απόδοση που χρειάζεται για να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα και να πολλαπλασιάσει τη δύναμη του στόλου των μαχητικών της για τη δεκαετία του 2030» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ