Αποσύρονται και μεταβιβάζονται στην Γαλλία τα 19 Mirage 2000EGM/BGM! - Μια «μαύρη» μέρα για την ΠA

Αποσύρονται και μεταβιβάζονται άμεσα στην Γαλλία τα 19 εναπομείντα μαχητικά από την αρχική αγορά των 40 μαχητικών, Mirage 2000EGM και διθέσια BGM, όπως προβλέπει ο -περίεργος- όρος της συμφωνία αγοράς των μαχητικών Rafale F.3R.

Όπως είχε γράψει πρώτο το pronews.gr όταν αποκάλυψε την συμφωνία αγοράς των Rafale F.3R τον Αύγουστο του 2020, η συμφωνία προέβλεπε την μεταβίβαση στην Γαλλία των 19 δελταπτέρυγων μαχητικών, που γενικά βρίσκονται σε καλή κατάσταση, καθώς πέρα από την εξαιρετική δουλειά των τεχνιτών της 332Μ, για τα συγκεκριμένα Mirage 2000 υπήρχε και επάρκεια ανταλλακτικών, αντίθετα με τα Mirage 2000-5 Mk2 τα οποία υπέφεραν από έλλειψη ανταλλακτικών στα «πέτρινα χρόνια» των Μνημονίων που δυστυχώς συνεχίζονται υπό μορφή «πανδημίας».

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Πολεμική Αεροπορία χάνει τις δυνατότητες προσβολής αέρος-επιφανείας, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρις ότου τα Rafale F.3R αποκτήσουν πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα χρήσης των πυραύλων αέρος-επιφανείας AM-39 Exocet στο ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον (μόνο τα παλιά MIrage 2000EGM/BGM έχουν αυτή την δυνατότητα καθώς το λογισμικό SΕG 52 για την επιχειρησιακή χρήση των Mirage 2000-5 σε αυτό τον ρόλο, δεν εγκαταστάθηκε στα αεροσκάφη της αγοράς του 1999, ποτέ), αλλά τα πράγματα είναι δυστυχώς χειρότερα.

Η ΠΑ δεν έχει ούτε ένα βλήμα AM-39 Exocet επιχειρησιακό εδώ και χρόνια, καθώς έληξε ο χρόνος ζωής τους και αποσύρθηκαν. Μάλιστα κάηκαν και οι κινητήρες τους με το προωθητικό υλικό τους, καθώς ήταν επικίνδυνη η αποθήκευσή τους.

Ελπίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν αποδοθεί τα πρώτα βλήματα από την σύμβαση υποστήριξης που υπογράφηκε μόλις πριν ένα χρόνο, μετά από καθυστέρηση περίπου δεκαετίας.

Διαβάστε την συνέχεια στο pronews.gr

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV