Οι Αμερικανοί δοκιμάζουν το laser shock peening για να αυξήσουν την αντοχή στα F-35B

Το laser shock peening είναι μία νέα μέθοδος που εφάρμοσε το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ σε ένα F-35B ώστε να βελτιώσει την αντοχή της δομής του και μάλιστα όχι σε κάποιο αεροσκάφος στη γραμμή παραγωγής, αλλά σε ένα που ήδη είχε παραδοθεί στο Σώμα και το οποίο μετά επέστρεψε σε υπηρεσία.

Τo laser shock peening είναι μια μέθοδος επεξεργασίας μεταλλικών επιφανειών με μια ισχυρή ακτίνα laser, όπου αυξάνεται η αντοχή τους χωρίς όμως να προστίθεται κάποιο εξτρά στρώμα υλικού.

Η όλη επεξεργασία έγινε στο κέντρο Ετοιμότητας Στόλου Ανατολής (FRCE) στη Βόρεια Καρολίνα και η διαδικασία πιστοποιήθηκε πριν λίγες μέρες μετά από δοκιμές και βελτιστοποίηση της. Στο μέλλον ένα δεύτερο τέτοιο κέντρο με την ίδια τεχνική θα δημιουργηθεί στη βάση Hill στην πολιτεία της Γιούτα και από αυτές τις εγκαταστάσεις θα περάσουν σταδιακά τα F-35B τα επόμενα χρόνια για να γίνει η ενίσχυση της δομής τους, ενώ είναι πιθανό να επεκταθεί και στους άλλους υποτύπους του αεροσκάφους.

Αυτό που δεν ανακοινώθηκε είναι κατά πόσο βελτιώνεται η αντοχή και άρα ο χρόνος ζωής του F-35Β, ή γενικότερα των F-35.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV