Η North.Grumman «πανηγυρίζει» για την διασύνδεση NGEW με SABR- Θα δούμε διάδοχο των ASPIS στα F-16V;

Με ιδιαίτερη θέρμη η Northrop Grumman  ανακοίνωσε ότι δοκίμασε επιτυχώς τη Next Generation Electronic Warfare (NGEW) Suite για τα μαχητικά F-16 μαζί με το ραντάρ AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR) κατά τη διάρκεια της άσκησης “Northern Lightning ’21” τονίζοντας ότι τα δύο συστήματα έδρασαν άκρως επιτυχώς διασυνδεδεμένα σε ένα “σκληρό” ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον.

Τώρα αυτή η ανακοίνωση πως μετά να πείσει ότι το ASPIS θα μπορέσει να συνεργαστεί (ταυτόχρονα κα απρόσκοπτα) με το ίδιο ραντάρ το SABR που εγκαθίσταται στα υπό αναβάθμιση δικά μα F-16 σε επίπεδο Viper;

Το NGEW είναι ένα σύστημα υπέρ – ευρέων συχνοτήτων ικανό να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ηλεκτρονικές απειλές. Αναμένεται να αρχίσει να τοποθετείται στα μαχητικά F-16 από το 2022. 

Επισήμως οι δοκιμές έως τώρα έδειξαν σύμφωνα με πληροφορίες ότι όλα λειτουργούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό μεταξύ ραντάρ/ASPIS II, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις των μηχανικών και των ιπτάμενων δοκιμαστών ελήφθησαν υπόψη επί της "ατράκτου"  του ‘’005’’ αν και κάθε χώρα που αναβαθμίζει τα F-16 σε Viper αντικαθιστά το Σ/Α λόγω ασυμβατότητας/παρεμβολής με τα ραντάρ ενώ η ίδια η εταιρεία δεν προσφέρει άλλη επιλογή παρά νέα γενιάς συστήματα.

Ελπίζουμε ότι οι επαΐοντες κάτι ξέρουν γιατί αλλιώς πάλι θα βρεθούμε ή με άοπλα μαχητικά ή με ένα επιπλέον κονδύλι της τάξης των 250-350 εκατ. δολαρίων για νέο Σ/Α .

Ηδη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ βρίσκεται το πέμπτο F-16 block 52+ από την 340 Πολεμική Μοίρα ‘’Αλεπού’’ και όπως έγινε και με τα υπόλοιπα ήδη αποσυναρμολογείται προκειμένου να πραγματοποιηθούν όλες οι προβλεπόμενες προετοιμασίες. 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV