Ελβετία: Ετοιμάζει συμφωνία για τα μαχητικά F-35

Η προσφορά της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin με τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς αποδείχθηκε η νικήτρια επιλογή στην αξιολόγηση των Ελβετών, για την αντικατάσταση του στόλου αεροσκαφών F-5 Tiger και F/A-18C/D «Hornet» της Αεροπορίας της Ελβετίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η ελβετική δημόσια τηλεόραση SRF.

Τρεις ανεξάρτητες πηγές επιβεβαίωσαν σε ένα πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης – ραδιοφωνίας ότι: «Και από οικονομική και τεχνική άποψη, το stealth μαχητικό των ΗΠΑ βρίσκεται πολύ μπροστά στη λίστα αξιολόγησης συγκριτικά με τις υπόλοιπες προτάσεις, που περιλαμβάνουν τα επίσης αμερικανικά μαχητικά F/A-18 Super Hornet, τα γερμανικά Eurofighter και τα γαλλικά Rafale».

Το 2014, όταν ένα δημοψήφισμα απέρριψε την αγορά των σουηδικών αεροσκαφών Saab Gripen για την αντικατάσταση των παλαιών F-5E, η Ελβετική Αεροπορία ξεκίνησε το πρόγραμμα «Air 2030» με στόχο την επιλογή του μελλοντικού μαχητικού της. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η υπηρεσία πραγματοποίησε την αξιολόγηση τεσσάρων υποψηφίων αεροσκαφών: του Eurofighter Typhoon, του  F/A-18 «Super Hornet» της Boeing, του Rafale της Dassault και του F-35 της Lockheed Martin.

Οι Ελβετοί φαίνεται πως έχουν πειστεί

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τιμές για 36 έως 40 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των καθορισμένων οπλικών συστημάτων και την τεχνική υποστήριξη,
  • συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων Ελβετίας και ΗΠΑ, καθώς και
  • αντισταθμιστικά ωφέλη

Τον Σεπτέμβριο του 2020, εγκρίθηκε, οριακά, το πακέτο χρηματοδότησης ύψους 6,49 δισεκατομμυρίων δολάρια, που επέτρεψε στην Ελβετική Αεροπορία να προχωρήσει στην αγορά νέων αεροσκαφών. Επομένως, παρά την κριτική και τα γνωστά ζητήματα, φαίνεται ότι το F-35 έχει πείσει την Ελβετική Αεροπορία ότι έχει το  πλεονέκτημα έναντι των τριών ανταγωνιστών του, όχι μόνο από τεχνικής άποψης αλλά και από άποψη κόστους.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV