Το NGAD στέλνει στην «σύνταξη» τα F-22

Φαίνεται ότι πλησιάζει το τέλος εποχής για το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-22 της αμερικανικής αεροπορίας (USAF) καθώς το πρόγραμμα ανάπτυξης NGAD των Αμερικανών σηματοδοτεί και την σταδιακή απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα Next Generation Air Dominance της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για το μέλλον της USAF, με τον δεκαετή σχεδιασμό να προβλέπει μεταξύ άλλων τη σταδιακή απόσυρση μαχητικών αεροσκαφών όπως παλαιών F-16 αλλά και των F-22 Raptor από το 2030.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο περιοδικό Air Force Magazine, η USAF ετοιμάζεται να αποκαλύψει ένα νέο σχέδιο για το στόλο μαχητικών αεροσκαφών της σε βάθος τριάντα ετών.

Ο στόλος της USAF και το μέλλον του NGAD

Αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο ολοκαίνουργια μαχητικά, καθώς επίσης θα προβλέπει εκτενής χρήση αυτόνομων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έναν νέο τρόπο παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή απόσυρση αεροσκαφών όπως A-10, F-16 και F- 22.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να μειώσει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών από επτά τύπους σε «τέσσερα συν ένα». Ο μελλοντικός μαχητικός στόλος θα περιλαμβάνει:

μαχητικά F-35,

μαχητικά F-15EX,

αναβαθμισμένα στις πιο πρόσφατες εκδόσεις μαχητικά F-16

εναέρις πλατφόρμες προγράμματος Next Generation Air Dominance

το «συν ένα» αναμένεται να είναι αναβαθμισμένα A-10.

Η απόσυρση του F-22

Ο Αμερικανός αξιωματικός πρόσθεσε ότι το stealth μαχητικό αεροσκάφος F-22 θα συνεχίσει να λαμβάνει αναβαθμίσεις, όπως αισθητήρες, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης του το 2030. Από την άλλη, τόνισε ότι το το πρόγραμμα Next Generation Air Dominance είναι μια οικογένεια συστημάτων και θα είναι «προαιρετικά επανδρωμένα» .

Με άλλα λόγια, άλλα αεροσκάφη θα είναι μη επανδρωμένα και θα λειτουργούν αυτόνομα ή με χειριστές όπως στα drones και άλλα αεροσκάφη έκτης πλέον γενιάς θα είναι κανονικά επανδρωμένα, ωστόσο θα διαθέτουν τεχνολογίες και συστήματα πιο εξελιγμένα από αυτά του F-22.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV