Το ρομποτικό σύστημα πλύσης F-16 που δοκιμάζει η αμερικανική Αεροπορία

Ένα ρομποτικό σύστημα πλύσης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 δοκιμάζει με σκοπό να χρησιμοποιήσει άμεσα, η αμερικανική Αεροπορία.

Το σύστημα αποτελείται από δύο ρομποτικούς βραχίονες, οι οποίοι ψεκάσουν με καθαριστικό υγρό το αεροσκάφος. Η διαδικασία βαθέως καθαρισμού του αεροσκάφους διαρκεί 1 ώρα και είναι πιο αποτελεσματική, σε σχέση με τη χειρονακτική μέθοδο, στην αντιμετώπιση των διαβρώσεων, δηλαδή στην αύξηση της επιχειρησιακή ζωής των αεροσκαφών. Η χειρονακτική μέθοδος απαιτεί 3-4 άτομα και 2 ημέρες χρόνο.

Η χρήση του ρομποτικού συστήματος μειώνει και τις δαπάνες συντήρησης του αεροσκάφους. Η κίνηση των βραχιόνων έχει προγραμματιστεί από πριν και ακολουθεί συγκεκριμένα πατέντα κινήσεων έτσι ώστε να καλύψει το σύνολο της επιφάνειας του αεροσκάφους και των τροχών.

Το σύστημα ανέπτυξε η Wilder Systems, στο πλαίσιο του προγράμματος-πρωτοβουλίας καινοτομίας AFWERX, που ξεκίνησε το 2017. Σύμφωνα με το πρόγραμμα συντήρησης των F-16, το αεροσκάφος θα πρέπει να πλυθεί μια φορά κάθε 180 ημέρες για την αποφυγή διαβρώσεων.

Η διαδικασία αφαιρεί βρωμιές όπως σκόνη, λάσπη, έλαια, υδραυλικά υγρά, υπολείμματα από την καύση των κινητήρων, το πυροβόλο και τους σταθμούς ανάρτησης οπλισμού, καθώς και άλλες βρωμιές που διαχρονικά μπορούν να οδηγήσουν σε δομική διάβρωση. Σύμφωνα με την εταιρία η χρήση του ρομποτικού συστήματος πλύσης αυξάνει τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, μειώνοντας το συνολικό χρόνο πλύσης του συνόλου του στόλου των F-16.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV