Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία ξεκινούν νέες διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα του FCAS

Με το μέλλον του ευρωπαϊκού stealth μαχητικού αεροσκάφους FCAS (Future Combat Air System) (που αναπτύσσουν ή προσπαθούν να αναπτύξουν  οι Γάλλοι από κοινού με τους Γερμανούς και τους Ισπανούς) να διαγραφόταν δυσοίωνο, οι κολοσσοί της αεροναυπηγίας Airbus και Dassault κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και τα προβλήματα τους και να δώσουν ανάσα «ζωής» στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, οι δύο εταιρείες έπειτα από αρκετά δύσκολες διαπραγματεύσεις και συνομιλίες κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο ώστε το πρόγραμμα πλέον να τεθεί σε διαβούλευση μεταξύ της γερμανικής, της γαλλικής και της ισπανικής κυβέρνησης.

Με την εξέλιξη αυτή οι πολιτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν, προκειμένου να προχωρήσει ξανά το πρόγραμμα ανάπτυξης του αεροσκάφους FCAS, το οποίο ωστόσο θα συνοδεύεται και από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που θα εξειδικεύονται σε εύρος αποστολών και θα έχουν την ικανότητα να μοιράζονται πληροφορίες και δεδομένα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος με το stealth μαχητικό.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα FCAS (Future Combat Air System) θα κοστίζει μεταξύ 60 και 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κάποιοι αναφέρουν και το ποσό των 120 δισεκατομμυρίων.

Σε κάθε περίπτωση, το αεροσκάφος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2040, με στόχο να αντικαταστήσει τα μαχητικά Rafale της γαλλικής  Αεροπορίας και τα Eurofighter Typhoon της γερμανικής και ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας αντίστοιχα.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV