Η αμερικανική Αεροπορία ξεκινά τις πρώτες δοκιμές για λέιζερ σε μαχητικά αεροσκάφη

Η αμερικανική Αεροπορία είναι έτοιμη να αποκτήσει το πρώτο ατρακτίδιο λέιζερ για τα μαχητικά της αεροσκάφη. Η εταιρεία Boeing ολοκλήρωσε πρόσφατα την κατασκευή του πρώτου όπλου λέιζερ μαζί με τα παρελκόμενα συστήματα ελέγχου πυρός.

Το ινστιτούτο έρευνας της Αεροπορίας AFRL (Air Force Research Laboratory) ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει το πρώτο λέιζερ ατρακτίδιο στα τέλη Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας «αυτοπροστασίας λέιζερ υψηλής ενέργειας»  γνωστό  ως SHiELD, το οποίο βρίσκεται υπό έρευνα από το 2015.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η Lockheed Martin θα προμηθεύει το λέιζερ στερεάς κατάστασης, η Northrop Grumman το σύστημα ελέγχου ακτίνας με την Boeing να έχει αναλάβει την συνολική ολοκλήρωση.

Οι δόκιμες που θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα σε αεροσκάφος F-15 θα περιλαμβάνουν «βολές» τόσο κατά στόχων στο έδαφος όσο και κατά εναέριων στόχων. Εκτιμάται ότι οι δοκιμές της πλήρους φάσης θα ξεκινήσουν το 2024.

 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV