Γαλλία: «Πόλεμος» για τα 400 εκατ.€ των 12 μεταχειρισμένων Rafale της Ελλάδας

Τα χρήματα διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Άμυνας

Η Ελλάδα θα έχει υπό παραγγελία όταν οι σχετικές διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν 12 μεταχειρισμένα Rafale και 6 καινούργια από την γραμμή παραγωγής της Dassault.

Αυτό σημαίνει ότι τα 12 αεροσκάφη θα αφαιρεθούν από την δύναμη των 102 Rafale που επιχειρούν τώρα με την γαλλική Αεροπορία.

Με την σειρά της η Armee de l'Air για να καλύψει αυτό το κενό θα χρειαστεί να παραγγείλει ίδιο αριθμό μαχητικών από την γραμμή παραγωγής.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Florence Parly αυτό πρόκειται να γίνει πολύ σύντομα, ενδεχομένως πριν το τέλος το 2020.

Παρ΄όλα αυτά δεν πρόκειται για μια απόφαση εύκολη, οικονομικά.

Το κόστος για την αγορά των 12 νέων Rafale για τη γαλλική Αεροπορία θα ανέλθει στο ύψος του ενός δισ.€, αλλά τα χρήματα είναι δύσκολο να βρεθούν. Αυτό γιατί η παραγγελία της Ελλάδας ήταν μια έκτακτη κατάσταση που δεν είχε προβλεφτεί στον αμυντικό οικονομικό  προγραμματισμό του 2019-2025.

Έτσι το ένα αυτό δισ. θα πρέπει να συμπεριληφθεί, ως έκτακτη χρηματοδότηση στην αναθεώρηση του αμυντικού προγράμματος το 2021.

Αυτό όμως που προκαλεί δυσκολίες στην υπουργό άμυνας, είναι ότι τα 400 εκατ.€ που θα πάρει η Γαλλία από την Ελλάδα για τα 12 μεταχειρισμένα Rafale θα εγγραφούν στον γενικό προϋπολογισμό του κράτους και όχι στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Κάτι που σημαίνει πως ίσως τα χρήματα αυτά να μην πάνε στο 1 δισ. που θέλει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας για τα 12 νέα Rafale.

«Μια νέα μάχη ξεκινά για μενα», δήλωσε η Parly «Θα πρέπει τώρα να διαπραγματευτώ με το Bercy (η περιοχή όπου το υπουργείο Οικονομικών) την επανεκχώρηση του ποσού αυτού (των 400 εκατ.€) στο υπουργείο Άμυνας».

«Η απόφαση της Ελλάδας να αγοράσει τα 18 Rafale μεταξύ αυτών και 6 νέα, είναι πολύ καλά νέα για την αμυντική μας βιομηχανία. Κάνουμε ότι χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές. Για να απαντήσω στο ερώτημα της επιτροπής άμυνας θέλω να πω ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε πράγματι στον λογαριασμό του υπουργείο άμυνας», είχε δηλώσει η Parli πρόσφατα.

Να σημειωθεί όμως ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχει το πλήρες δικαίωμα να εγγράψει τα 400 εκατ.€ στον γενικό προϋπολογισμό του κράτους και να μην τα δώσει στο υπουργείο Άμυνας ώστε να καλύψουν μέρος του 1 δισ.€ που είναι απαραίτητο για τα 12 νέα Rafale της Γαλλίας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV