Πρόταση της καναδικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Καλαμάτα προβλέπει την συμμετοχή της ισραηλινής ΙΑΙ στο όλο project.

Δεν έχουν γίνει γνωστές όλες λεπτομέρειες της πρότασης, φαίνεται όμως ότι περιλαμβάνει όλα όσα θα ήθελε (και ήλπιζε) η Ελληνική πλευρά:

Μεγαλύτερος στόλος αεροσκαφών M-346 της ιταλικής Leonardo, υπερσύγχρονοι εξομοιωτές της, συστήματα εκπαίδευσης βασισμένα στη μοναδική τεχνογνωσία της Καναδικής CAE, εγγυημένη υποστήριξη για το νέο jet μέσω της ισραηλινής εταιρείας IAI (Israel Aerospace Industries) και εγγυημένη υποστήριξη για όλα τα μέσα εκπαίδευσης για 20 χρόνια.

Οι Καναδοί προτείνουν τη συνεργασία των μέχρι χθες αντιπάλων της ισραηλινής IAI, προφανώς για να «κλειδώσουν» το πρόγραμμα στο οποίο η ΙΑΙ έκανε «σφήνα» πριν από μερικούς μήνες.

Η νέα πρόταση της CAE, είναι 100 εκ. ευρώ χαμηλότερη από την πρόταση της επίσης ισραηλινής Elbit  μειώνοντας  δραστικά το ετήσιο κόστος του προγράμματος.

Φυσικά οι Καναδοί επιβεβαιώνουν ότι το προς ίδρυση Κέντρο Εκπαίδευσης θα πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ. Είναι γνωστό από τον περασμένο Ιούνιο ότι 11 Ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται άμεσα για την αποστολή πιλότων για εκπαίδευση, και ότι γενικότερα όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ απαιτούν Κέντρο Εκπαίδευσης στα νατοϊκά πρότυπα.

Οι Καναδοί φαίνεται όμως ότι έχουν μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος, αφού προτείνουν να συμμετέχουν και να επενδύσουν με ένα κοινοπρακτικό σχήμα στην ΕΑΒ(!), προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης μέσω νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ