Ολλανδικό ΓΕΑ στους πιλότους F-35: «Μην πετάτε κοντά σε καταιγίδες - Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης»

Παντός Καλού καιρού, έλεγε το ανέκδοτο, αλλά δεν αφορούσε το F-35. Τώρα το αφορά.

Με διαταγή του το ολλανδικό ΓΕΑ καλεί τους πιλότους του F-35 να μην πετούν κοντά σε καταιγιδοφόρα νέφη, ή μέσα σε καταιγίδες  γιατί υπάρχει κίνδυνος το αεροσκάφος να ανατιναχθεί.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, το πρόβλημα που δεν είναι νέο (έχει προκύψει εδώ και κάποιο διάστημα χωρίς να έχει λυθεί) αφορά το σύστημα OBIGGS το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για την απομάκρυνση του κινδύνου έκρηξης στις δεξαμενές καυσίμου του αεροσκάφους σε περίπτωση που αυτό κτυπηθεί από κεραυνό.

Επειδή όμως ο χειμώνας πλησιάζει, το ολλανδικό ΓΕΑ αποφάσισε ότι θα πρέπει να εκδώσει σχετική διαταγή. Από ότι έχει γίνει γνωστό, κάποιοι σωλήνες του OBIGGS έχουν βρεθεί με ζημιές κάτι που περιορίζει την απόδοση του συστήματος, με αποτέλεσμα εάν ένα F-35 κτυπηθεί από κεραυνό να υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Μάλιστα η οδηγία της ολλανδικής Αεροπορίας δεν αφορά μόνο τα αεροσκάφη που πετούν, αλλά και αυτά που βρίσκονται στο έδαφος και με την έναρξη μιας βροχής αυτά πρέπει αμέσως να οδηγούνται εντός του υπόστεγου για να μην υπάρξουν απρόοπτα.

Κατά τα άλλα, όπως σημειώνεται,  το αεροσκάφος μπορεί να πετά χωρίς κανένα περιορισμό, σε καθαρό ουρανό και το καλοκαίρι.

 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV