Αμερικανός αναλυτής προειδοποιεί: «Η Αεροπορία μας χάνει συνεχώς έδαφος απέναντι σε Ρωσία και Κίνα»

Τα περιορισμένα κονδύλια που δίνονται για την αμερικανική Αεροπορία έχουν περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητές της, αναφέρει ο ειδικός σε θέματα αμυντικού προϋπολογισμού, Keith Zuegel.

Ο αναλυτής εξέφρασε τη δυσφορία του για το πως το κογκρέσο αντιμετωπίζει «την καλύτερη αεροπορία του κόσμου, την οποία θεωρεί δεδομένη, αλλά δεν είναι» και αντ΄αυτού διοχετεύει τα περισσότερα χρήματα στο Ναυτικό των ΗΠΑ.

«Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια που ασχολούμαι με τέτοια θέματα, συνεχίζω να εκπλήσσομαι με το πώς η πιο κυρίαρχη αεροπορική δύναμη στον κόσμο υποτιμάται και θεωρείται δεδομένη από την Ουάσιγκτον, της οποίας η συγκέντρωση έχει στραφεί αποκλειστικά στα ναυπηγικά θέματα και στο Ναυτικό, απόφαση ανεξήγητη».

Το Τμήμα της Αεροπορίας, υπεύθυνο για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό δύο τμημάτων – της USAF  και της Διαστημικής Δύναμης – υποχρηματοδοτείται εδώ και δεκαετίες, με τα αποτελέσματα να έχουν γίνει ήδη εμφανή, σύμφωνα πάντα με τον αναλυτή.

«Την ώρα που η αμερικανική Αεροπορία έχασε το πάτημα της για να φύγει μίλια μπροστά από τον ανταγωνισμό, η Κίνα και η Ρωσία κάνουν άλματα προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει.

Ο Keith Zuegel εξαπολύσει κατηγορίες ότι «πολιτικά παιχνίδια έχουν πάρει την εξουσία από τους υπεύθυνους, οι εξοπλιστικές κινήσεις των ΗΠΑ δεν καθορίζονται πλέον από τους στρατιωτικούς».

«Τα τελευταία δύο χρόνια, η αμερικανική Αεροπορία ζήτησε χρηματοδότηση για να αυξήσει τη δύναμή της κατά 23% σε 386 μοίρες. Το Κογκρέσο ενέκρινε το σχέδιο – αλλά δεν παρέχει την ανάλογη χρηματοδότηση».

Διοικητές της USAF  φωνάζουν εδώ και πολύ καιρό ότι η υπηρεσία χρειάζεται ανανέωση και μάλιστα άμεσα. Ωστόσο, τα αιτήματά τους αγνοούνται. Η δυναμική της, «κάποτε καλύτερης Αεροπορίας», μικραίνει επικίνδυνα και δεν θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μελλοντικές παγκόσμιες απειλές. Εν τω μεταξύ, η Κίνα και η Ρωσία αύξησαν τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία και προχωρούν σε νέες, προηγμένες οπλικές δυνατότητες.

«Είμαστε συνεχώς ανάμεσα σε ένα δίλημμα» τονίζει ο, εν αποστρατεία, ιπτάμενος, «η Αεροπορία των ΗΠΑ αναγκάζεται συνεχώς να επιλέξει ανάμεσα στο παρόν και το μέλλον.

Είτε θα χρηματοδοτήσουμε την αναβάθμιση παλαιών αεροσκαφών και θα δώσουμε πνοή στον γηράσκοντα στόλο, είτε θα κοιτάξουμε το μέλλον.

Ή το ένα ή το άλλο. Η πρόοδος και η δύναμη όμως έρχονται όταν τα κάνεις και τα δύο. Ωστόσο, το Κογκρέσο συνεχίζει να αναγκάζει την υπηρεσία να διατηρεί παλαιά αεροσκάφη, τα οποία χρειάζονται υψηλά κονδύλια και δεν παρέχουν τίποτα ουσιαστικό».

Μετά το 1991 και την Επιχείρηση Desert Storm, η δύναμη της USAF, ανεξήγητα κατά τον Zuegel, μειώθηκε κατά ένα τρίτο.

 «Είναι πλέον πολύ μικρή η ισχύ της για τις ανάγκες του έθνους μας. Τριάντα  χρόνια συνεχών πολεμικών επιχειρήσεων και έτσι συμπεριφέρονται στη δύναμη που δεν εγκατέλειψε ποτέ τα πεδία των μαχών»…

 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV