Ανοικτή προσφορά για παράδοση δύο ακόμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron και τον εξοπλισμό τους με βλήματα αέρος-εδάφους, υπέβαλαν οι Ισραηλινοί στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr.

Η Ελλάδα έχει ήδη με leasing κάποια από αυτά και σίγουρα η απόκτηση δυνατότητας προσβολής στόχων εδαφών ή επιφανείας θα πολλαπλασιάσει τις ικανότητες υποστρατηγικού πλήγματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρόταση των Ισραηλινών μελετάται από το ΓΕΕΘΑ.

Οι ανάγκες της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι για τουλάχιστον 24 μαχητικά UAV.

Το drone Heron διαθέτει μέγιστο χρόνο πτήσης έως και 45 ώρες, μέγιστο ύψος 35.000 πόδια (10,5 χιλιόμετρα) και χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου έως 470 κιλά (1.034 λίβρες).

Σύμφωνα δε με πληροφορίες οι Ισραηλινοί έχουν καταθέσει πρόταση και στην Τσεχία για την αγορά τριών ακόμα Heron, συμπεριλαμβανομένων σταθμών ελέγχου εδάφους, τερματικών δεδομένων και εμπορευματοκιβωτίων.

Η απόκτηση έρχεται ως μέρος του «Capability Building Concept» του τσεχικού Στρατού, μιας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία των δυνατοτήτων των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) της υπηρεσίας για εναέρια αναγνώριση, υποστήριξη μάχης και προστασία μονάδων εδάφους.

Το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας εξήγησε ότι επέλεξε το Heron ως αποτέλεσμα πρόσφατων διαβουλεύσεων με την αγορά σχετικά με το ποιο drone θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις του τσεχικού Στρατού.

Η Τσέχα υπουργός Άμυνας Jana Černochová εξήγησε ότι η τσεχική και η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκονται σε άμεσες διαφωνίες μεταξύ τους. «Θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μακροπρόθεσμη συνεργασία και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία, τις επισκευές και την προμήθεια ανταλλακτικών για τον παρεχόμενο στρατιωτικό εξοπλισμό καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του», πρόσθεσε.

«Το επιλεγμένο σύστημα αντιστοιχεί περισσότερο στην αναμενόμενη χρήση εντός του στρατού και πληροί τις μελλοντικές απαιτήσεις για πλήρη χρήση, τόσο στην επικράτεια της Τσεχικής Δημοκρατίας ως μέρος εκπαίδευσης όσο και για πιθανή χρήση ως μέρος υποστήριξης μονάδων σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό», είπε ο συνταγματάρχης Pavel Nakládal.

Το επόμενο βήμα είναι οι διαπραγματεύσεις «με στόχο την επίτευξη της χαμηλότερης δυνατής τιμής» και τη συντομότερη δυνατή ημερομηνία παράδοσης, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το UAV Heron

Αναπτύχθηκε από την Israel Aerospace Industries, το Heron είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής (MALE) «για στρατηγικές και τακτικές αποστολές», σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ