Για πρώτη φορά από τότε που υιοθετήθηκε η στολή παραλλαγής από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εγκαταλείπεται η συμβατική παραλλαγή που έχει τις ρίζες της στο καμουφλάζ του Βιετνάμ και περνάμε με αρκετή καθυστέρηση σε στολή παραλλαγής μορφής pixel όπου η παλέτα των χρησιμοποιούμενων χρωμάτων ακουλουθεί ψηφιακή μορφή. Είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα το οποίο υποστήριξε ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος και μένει να αποδειχθεί η χρησιμότητά του στο πεδίο των επιχειρήσεων (ελπίζουμε να μείνουν για πάντα στις επιχειρήσεις που διεξάγονται ως άσκηση και όχι σε πραγματικές).

Υποτίθεται ότι λόγω της σχεδίασης η στολή προσφέρει δυνατότητα βελτιωμένης απόκρυψης μέχρι και 50% ανάλογα με το περιβάλλον, ενώ χρησιμοποιούνται και νέα υλικά τα οποία “αερίζουν” το σώμα του μαχητή, ενώ ταυτοχρόνως είναι υδροανθεκτικά.

Τα υπέρ και τα κατά της νέας τεχνικής όσον αφορά τον χρωματισμό, το «κόψιμο» και την ραφή της στολής θα μελετήσουν επί 6 μήνες οι αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΣ παρακολουθώντας τη δράση δυο μονάδων Ειδικών Δυνάμεων. Πάντως ο Στρατός της Κίνας έχει υιοθετήσει σε όλες τις μάχιμες μονάδες του ενώ οι ειδικές μονάδες Ρωσίας και ΗΠΑ χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τις στόλές αυτές, χωρίς να έχουν εγκαταλείψει και τις στολές με το παραδοσιακό καμουφλάζ. 

Στην Ελλάδα θα δοκιμαστεί από συνολικά 480 στελέχη των δύο μονάδων των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι θα δοκιμάσουν σε μία ποικιλία αποστολών τις νέες στολές (σε δασώδεις ή θαμνώδεις περιοχές, σε αποστολές με παρατυήρηση από UAV ή με θερμικές κάμερες κλπ περιοχή από εδάφους και από αέρος, με κάμερες τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (UAV’s), με θερμικές κάμερες κλπ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ