Η απόφαση επιτήρησης των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της ΕΕ, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασίας που συντονίζεται από τη Frontex, είναι ένα από τα επιτεύγματα της ελληνικής Προεδρίας, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος συνοψίζοντας το έργο της Ελληνικής Προεδρίας προς τους ευρωβουλευτές.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι το εξάμηνο της Ελληνικής προεδρίας ήταν «κοινοβουλευτικά σύντομο, αλλά πολιτικά πυκνό», καθώς περιλαμβάνει τη διάλυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ευρωεκλογές, κατ΄ αντανάκλαση των οποίων θα διαμορφωθεί η νέα θεσμική ισορροπία της ΕΕ.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Προεδρία προσπάθησε να συμβάλει στη «νέα ευρωπαϊκή αφήγηση» και τόνισε ότι χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (που συννομοθετεί σε μεγάλο εύρος πολιτικών) και στον «τρίλογο» έκλεισαν πολλές νομοθετικές εκκρεμότητες – όπως η ολοκλήρωση του Μηχανισμού Εξυγίανσης Τραπεζών, που είναι «ένα μεγάλο βήμα προς την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης».

Αναφερόμενος στα θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «ολοκληρώθηκε το νομοθετικό έργο σχετικά με το Πολυετές Νομοθετικό Πλαίσιο» και επίσης συστάθηκε η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τους ιδίους πόρους από τον Μάριο Μόντι.

Στη λίστα του έργου της Ελληνικής Προεδρίας καταγράφεται επίσης ο επαναπροσδιορισμός της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, ενώ υιοθετήθηκε Κανονισμός που ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές.

Ο κ.Βενιζέλος υπενθύμισε ακόμη ότι καταργήθηκε η βίζα για την είσοδο στην ΕΕ των Μολδαβών και ότι θεσπίστηκαν διαδικασίες που διευκολύνουν την εποχική απασχόληση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ