Η αποκάλυψη ότι τζιχαντιστής του ισλαμικού κράτους έχει ελληνική υπηκοότητα ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει την ΕΥΠ και τις αρχές ασφαλείας στον να αποκαλύψουν ποιος ήταν αλλά και ποια ήταν τα κίνητρα και οι προθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν και άλλους φανατικούς μουσουλμάνους που διαμένουν στην Ελλάδα να ακολουθήσουν το δρόμο του στη Μέση Ανατολή ή να επιχειρήσουν μια τρομοκρατική επίθεση ακόμα και στη χώρα μας.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης έγκείται και στην ύπαρξη άνω των 50 παράνομων τζαμιών στην Αθήνα μόνο καθώς και το συνεχές κύμα λαθρομετανάστευσης που φέρνει στην Ελλάδα χιλιάδες μουσουλμάνους αγνώστων στοιχείων κάθε χρόνο.

Μία περίπτωση είναι αυτή του 23χρονου Ιρακινού Shamal Ahmad Tofiq, ο οποίος ασπάστηκε το ριζοσπαστικό Ισλάμ το διάστημα που βρισκόταν στην Αθήνα.

Ο Shamal ήρθε στην Ελλάδα το 2009 και παρέμεινε εδώ έως το 2012. Έμενε στην Δάφνη, εργαζόταν σε κουρείο Πακιστανού και η επαφή του με την Πακιστανική και Αφγανική κοινότητα τον έφερε στο αυτοσχέδιο τζαμί της Αθήνας όπου έγινε η μεγάλη μεταστροφή του.

Με ενδιάμεσο σταθμό το Ιράκ ο Shamal, τον περασμένο Απρίλιο ταξίδεψε με τη γυναίκα και το παιδί του στη Συρία και εντάχθηκε στις τάξεις του ISIS. Ο 23χρονος σήμερα μαχητής του ISIS γεννήθηκε το 1991 στην πόλη Said Sadq, όπου και εργαζόταν ως κουρέας. 

«Το 2009 πέρασε στην Τουρκία και στη συνέχεια πλήρωσε 3.000 ευρώ σε κύκλωμα δουλεμπόρων για να ταξιδέψει στην Αθήνα. Βρήκε δουλειά δίχως να έχει άδεια παραμονής, ενώ για έξι μήνες εργάστηκε σε κουρείο Πακιστανού. Την περίοδο εκείνη μας τηλεφωνούσε λέγοντάς μας ότι στην Ελλάδα αισθάνεται ελεύθερος» όπωε δήλωσε άνθρωπος που τον γνώριζε σε εφημερίδα.

Το διάστημα που ο Shamal ήταν άστεγος, γνωρίστηκε με Πακιστανούς και Αφγανούς λαθρομετανάστες, ενώ άρχισε να επισκέπτεται και να προσεύχεται σε αυτοσχέδιο τζαμί Πακιστανών στην Αθήνα. «Αρκετά βράδια έμενε στο τζαμί, ενώ ξεκίνησε να μελετά το Κοράνι. Η συμπεριφορά του άλλαξε 100%», λένε.

Από το αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι ο Shamal συνελήφθη τον Μάιο του 2011 από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αχαΐας και να του επεβλήθη απαγόρευση εισόδου με ημερομηνία εκπνοής τον Μάιο του 2016, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες το 2012 επέστρεψε στο Ιράκ διαμέσου προγράμματος εθελουσίας επιστροφής.

Οχι τυχαία, η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (ΙCE) έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) τον έλεγχο όσων αλλοδαπών συμμετέχουν στα προγράμματα οικειοθελών επιστροφών σε χώρες που βρίσκονται κοντά σε εμπόλεμες ζώνες.

Με την επιστροφή στο Ιράκ, ο Shamal εργάστηκε για περίπου 3 μήνες μαζί με τον αδελφικό του φίλο Ο.Μ. και στη συνέχεια παντρεύτηκε την ανιψιά ηγετικού στελέχους της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Ansar al Islam.

«Την περίοδο εκείνη ο Shamal μου τηλεφωνούσε ζητώντας μου να πάρω μέρος στη τζιχάντ, λέγοντάς μου ότι το Ισλάμ είναι η μόνη θρησκεία στο κόσμο», περιγράφει ιρακινός που τον γνώριζε.

Τον περασμένο Απρίλιο ταξίδεψε με τη γυναίκα και το παιδί του στη Συρία και εντάχθηκε στις τάξεις του ISIS.

Από τις αναρτήσεις του στο Facebook προκύπτει ότι τον Αύγουστο πολεμούσε στο πλευρό των τζιχαντιστών του ISIS εναντίον Κούρδων μαχητών στην επαρχία al Ηasakah.

Την περασμένη Τετάρτη η περιοχή πέρασε στον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ από τα μέσα Αυγούστου το προφίλ του Shamal Ahmad Tofiq στο Facebook, όπου αναρτούσε φωτογραφίες του από τα πεδία των μαχών, παραμένει ανενεργό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ