Με ένα τεράστιο ομοίωμα μίας φρεγάτας Belh@rra και ενός μαχητικού αεροσκάφους Rafale, τα οποία θα βρίσκονται τοποθετημένα πάνω στο κατάστρωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ» στη Μαρίνα Φλοίσβου, θα υποδεχτεί σήμερα, 24 Μαρτίου, η ελληνική πλευρά την αντιπροσωπεία του Γαλλικού υπουργείου Άμυνας για την τελική υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό και των 6 επιπλέον Rafale που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ομοίωμα του Rafale, θεωρείται πως θα δεσπόζει στο χώρο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η κλίμακα μεγέθους του είναι 1:8 σε σχέση με το πραγματικό!

Η υπογραφή των δύο συμβάσεων, οι οποίες απαρτίζονται από αρκετές επιμέρους συμφωνίες, θα γίνει από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και από γαλλικής από την Γαλλίδα ομόλογό του κ. Φλωράνς Παρλύ, με φόντο τα ομοιώματα των δύο υπερόπλων, η πλήρης ένταξη των οποίων στο ελληνικό οπλοστάσιο εκτιμάται πως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, μετατρέποντας τη χώρα μας σε περιφερειακή υπερδύναμη της Ν.Α Μεσογείου.

Οι δύο υπουργοί, στις δηλώσεις τους αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη στενή ελληνογαλλική στρατηγική σχέση στον αμυντικό τομέα, ενώ θα αναφερθούν και στις δυνατότητες που υπάρχουν ως προς την περεταίρω ανάπτυξή και διεύρυνσή της, με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Γάλλοι στη σημερινή επίσκεψή τους στην Ελλάδα, αλλά και του μεγέθους των δύο συμφωνιών για την αμυντική τους βιομηχανία, αποτελεί το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία τους αποτελείται από 14 υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Γαλλικού υπουργείου Άμυνας και από ορισμένα κορυφαία στελέχη των εταιρειών Naval Group, κατασκευάστρια εταιρεία των Belh@rra και Dassault Aviation κατασκευάστρια των Rafale.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Πενταγώνου, το γεγονός ότι η υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιείται μία μόλις ημέρα πριν την 25η Μαρτίου, εορτή της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, σε συνδυασμό με την επιλογή του Θωρηκτού Αβέρωφ, – το πλοίο που αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα της ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 εναντίον των Οθωμανών- ως χώρος διεξαγωγής της σχετικής τελετής, δίνει ένα σημαντικό συμβολισμό στην όλη διαδικασία, στέλνοντας σύναμμα ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας προς την τουρκική πλευρά.

Ειδική πτήση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνα κ. Φλωράνς Παρλύ πρόκειται να φθάσει με ειδική πτήση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. Από το αεροδρόμιο η αυτοκινητοπομπή θα φύγει κατευθείαν για τη Μαρίνα Φλοίσβου και το Θωρηκτό Αβέρωφ.

Εκεί, θα τους περιμένει η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ΥΦΕΘΑ κ. Νίκο Χαρδαλιά, Γενικό Γραμματέα κ. Αντώνη Οικονόμου, ΑΓΕΕΘΑ κ. Κων. Φλώρο, Α/ΓΕΣ κ Χ. Λαλούση, Α/ΓΕΝ κ. Στ. Πετράκη, Α/ΓΕΑ κ. Θ. Μπουρολιά και Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ κ. Α. Αλεξόπουλο.

Επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle»

Αμέσως μετά την τελική υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης από τη χώρα μας των φρεγατών Belh@rra και των επιπλέον 6 Rafale, οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν με πλωτά μέσα στο Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”, το οποίο θα βρίσκεται ναυλοχημένο στον Φαληρικό όρμο, όπου και θα παραμείνει για μερικές ημέρες.

Εκεί, μετά την ξενάγηση στους χώρους του αεροπλανοφόρου από τον κυβερνήτη του, οι Έλληνες και Γάλλοι επίσημοι θα ενημερωθούν γύρω από την αποστολή του Γαλλικού πλοίου στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου, ενώ κατά τη διάρκεια του δείπνου που πρόκειται να παρατεθεί στο καρέ των αξιωματικών, αναμένεται να εξεταστούν θέματα περεταίρω συνεργασίας των δύο υπουργείων Άμυνας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο “Charles de Gaulle” ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Thierry Burkhard.

Οι δύο Αρχηγοί αναμένεται να συμφωνήσουν στη διεύρυνση της εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή και την διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων ανάμεσα στις Ελληνικές και τις Γαλλικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με τη συμμετοχή ελλήνων καταδρομέων και μελών της θρυλικής Γαλλικής «Λεγεώνας των Ξένων».

Να σημειώσουμε, σε ότι αφορά την Γαλλίδα ΥΠ.ΑΜ, ότι την επόμενη ημέρα, 25 Μαρτίου, η κ. Φλωράνς Παρλύ πρόκειται να εκπροσωπήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρακολουθώντας από την εξέδρα των επισήμων τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πλατεία Συντάγματος. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων και η διέλευση των πρώτων 6 ελληνικών Rafale, που ήδη από τις αρχές του έτους έχει εντάξει στο δυναμικό της η Πολεμική μας Αεροπορία.

Σε ότι αφορά την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, να επισημάνουμε πως η Γαλλική πλευρά έχει εκφράσει την ικανοποίησή της προς τη χώρα μας, καθώς η προμήθεια των μαχητικών Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία αποτέλεσε παράδειγμα, δίνοντας μία επιπλέον ώθηση στις εξαγωγές του Γαλλικού μαχητικού και ανοίγοντας το δρόμο σε νέες αγορές. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε την απόφαση της Ινδονησίας να ακυρώσει την προμήθεια ρωσικών αεροσκαφών Mig 35, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, επιλέγοντας την αντικατάστασή τους με 42 Rafale.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στις 11 Μαρτίου στην Αθήνα, ο κ. Παναγιωτόπουλος με τον Ινδονήσιο ομόλογό του Πραμπόουο Σουμπιάντο, συζητήθηκε η δυνατότητα να έρθουν να εκπαιδευτούν στην Ελλάδα οι Ινδονήσιοι πιλότοι των Rafale, καθώς οι δύο χώρες, λόγω της νησιωτικής φύσης τους, έχουν πολλές ομοιότητες ως προς το επιχειρησιακό τους περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ