Το απόλυτο χάος έζησε χθες το βράδυ η Αττική καθώς οι συνεχείς πυρκαγιές των τελευταίων ετών και η έλλειψη αναδάσωσης (που πάντα ανακοινώνεται αλλά ποτέ δεν υλοποιείται) έφεραν τις καταστροφές από τις πλημμύρες σε Γλυφάδα-Βάρη-Ραφήνα και Νέα Μάκρη, δηλαδή σε περιοχές που κάποτε είχαν δάση δίπλα τους ενώ τώρα απέμειναν μόνο «γυμνά» βουνά.

Επίσης για ακόμα μία φορά φάνηκε ότι δεν κατασκευάστηκαν αντιπλημμυρικά έργα, ή όπου υπήρχαν, ήταν εντελώς αστεία.

Εννοείται βέβαιος πως για άλλη μια φορά δεν είχαν καθαριστεί τα λούκια από τους Δήμους και κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.

Γιατί χθες χάθηκαν ανθρώπινες ζωές που δεν θα ξαναγυρίσουν και περιουσίες πολιτών που δεν μπορούν να φτιαχτούν ξανά.

Κάποιος εύλογα θα αναρωτηθεί: Παλαιότερα οι δήμοι, η Περιφέρεια και το κράτος ήταν πιο προετοιμασμένοι; Φυσικά και όχι, απλά τότε υπήρχαν περισσότερα δέντρα σε δήμους που βρίσκονται κοντά σε βουνά.

Το Μοσχάτο βέβαια που πλημμύρισε δεν είναι δίπλα σε όρος, αλλά είναι κτισμένο κατά μήκος της τεχνητής κοίτης του Ιλισού (γιατί η κοίτη αυτή δεν είναι φυσική και κατασκευάστηκε στα χρόνια του Ελευθέριου Βενιζέλου), ο οποίος σπανίως έχει νερό αλλά χθες υπερχείλισε.

Και αυτό είναι ένα ακόμα ζήτημα ως προς τα δύο ποτάμια της Αθήνας, τον Κηφισό και τον Ιλισό κατά πόσον έχουν καθαριστεί (αν και έχουν ξεκινήσει σχετικές εργασίες με καθυστέρηση δεκαετιών για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι).

Σε ότι αφορά τις πλημμύρες στην Ραφήνα εκεί υπάρχουν και άλλες ευθύνες εκτός του «καραφλού» βουνού της Πεντέλης (τόσες φορές έχει καεί το φουκαριάρικο).

Αναφερόμαστε στην περιβόητη διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας.

Έργο το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια και εδώ και αρκετούς μήνες δεν προχωράει για να πάρει παράταση όπως μάθαμε πρόσφατα, δύο ακόμα έτη μέχρι το 2028 ώστε να ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2026 ανακοινώθηκε επίσημα διετής παράταση λόγω τεχνικών προβλημάτων, αρχαιολογικών ευρημάτων και εκκρεμών απαλλοτριώσεων.

Ο καιρός όμως δεν περιμένει κανέναν και ειδικά αυτούς που καθυστερούν. Μέχρι το 2028 (τέλος του 2027 λέει η παράταση για να είμαστε ακριβείς) θα έχει και άλλες έντονες βροχοπτώσεις.

Εδώ η ευθύνη είναι καθαρά κυβερνητική.

Η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βάρη θυμίζουν… οικοδομή. Μάλλον, την Βηρυτό μετά το τέλος του εμφυλίου.

Κάτοικος της περιοχής, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των φερτών υλικών που ήρθαν από το βουνό!

«Το περίεργο είναι από πού βρέθηκαν όλα αυτά τα φερτά υλικά. Πού βρίσκονταν όλα αυτά τα υλικά; Υποχώρησε το βουνό; Έχει σκάψει κάποιος; Τι έχει γίνει;».

Αυτό ακριβώς καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα των «γυμνών» βουνών που περιβάλουν πλέον την Αθήνα.

Είναι κάτι που πρέπει να λυθεί… χθες.

Η φύτευση των δέντρων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές όπου η φύση χρειάζεται υποστήριξη για να ανακάμψει.

Υποτίθεται πως υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, το οποίο προβλέπει συνολικά τη φύτευση 30 εκατομμυρίων δέντρων σε όλη τη χώρα έως το 2030.

Μόνο που δεν έχουμε χρόνο μέχρι τότε, γιατί αν συνεχιστούν αυτές οι πλημμύρες με την οποιαδήποτε έντονη βροχόπτωση οι πόλεις μας θα έχουν μετατραπεί σε «βάλτους».

Όλα αυτά που υπόσχονται ότι ΘΑ τα κάνουν, έπρεπε να είναι ήδη πραγματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ