Παρουσιάστηκε το δεύτερο πρωτότυπο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου Okhotnik παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας και ξεχωρίζει ο επίπεδο ακροφύσιος κινητήρα στα πλαίσια απόκτησης ιδιότητας «stealth».

Οι Ρώσοι επιτυγχάνουν την μειωμένη παρατηρησιμότητα για το drone και τις πιθανότητες εντοπισμού του, λόγω της μικρής θερμικής υπογραφής, από τα εχθρικά ραντάρ που σημαίνει ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Το Okhotnik θα επιχειρεί σε συνοδεία των ρωσικών μαχητικών 5ης γενιάς Su-57 Felon και οι δοκιμές του θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2022, με τις παραδόσεις να ξεκινούν άμεσα.

Το Okhotnik έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 20 τόνους και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα περίπου 1.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα Su-57 θα διαθέτουν ως συνοδεία μέχρι και 4 Okhotnik που θα ελέγχονται και θα συντονίζονται από τον πιλότο.

Η ικανότητα αυτή θα προσδώσει τεράστιες δυνατότητες στην ρωσική Αεροπορία με τις οποίες θα επιτυγχάνει την υπεροχή ακόμα και ενάντια σε προηγμένες Αεροπορίες.

“Το UAV συγκεντρώνει τα προηγμένα επιτεύγματα των επιχειρήσεων και των οργανισμών του εγχώριου αμυντικού βιομηχανικού συγκροτήματος, τα οποία κατέστησαν δυνατή την παροχή λειτουργικών δυνατοτήτων που δεν είναι κατώτερες και σε έναν αριθμό παραμέτρων είναι ανώτερες από ξένα ανάλογα», σημείωσε ο Aleksey Krivoruchko.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσίαση του UAV σηματοδότησε την ολοκλήρωση της συναρμολόγησης του προϊόντος, με όλο τον απαραίτητο ενσωματωμένο εξοπλισμό, καθώς και τη μετάβαση σε πολύπλοκες δοκιμές εδάφους για την προετοιμασία της πρώτης πτήσης.

Επιπλέον, αυτό το UAV μπορεί να φέρει στο σκάφος μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών: Βόμβες ελεύθερης πτώσης, πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους.

Δηλαδή, το drone μπορεί να λειτουργήσει για σχεδόν κάθε είδους επιχείρηση. 

«Μπορεί να πετάξει σε μια πολύ αξιοπρεπή απόσταση, πάνω από χίλια χιλιόμετρα, ίσως και αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα. Μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με τον χειριστή του πολυλειτουργικού μαχητικού πέμπτης γενιάς Su-57 και μπορεί επίσης να ελεγχθεί από τον χειριστή στο έδαφος», εξήγησε ο συνταγματάρχης ε.α. Litovkin.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το S-70 «Okhotnik» μπορεί να λειτουργήσει ως κέντρο επικοινωνίας και ελέγχου, και μπορεί επίσης να γίνει μέρος ενός είδους «σμήνους» drones που είναι ικανά να επιτεθούν σε μεγάλους σχηματισμούς αεροπλανοφόρων.

Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Βλαντιμίρ Ορλόφ σημείωσε ότι χάρη σε αυτό το drone, ακριβώς κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιχείρησης, είναι δυνατό να προσεγγίσουμε με ασφάλεια τα μέρη όπου επιχειρούν εχθρικά αεροσκάφη και να πραγματοποιήσουν πλήγματα.

Η παραγωγή του Okhotnik απαιτεί έναν πλήρη κύκλο ανάπτυξης και δοκιμής όλων των εξαρτημάτων. 

Το S-70 “Okhotnik” αναπτύσσεται σε εργοστάσιο αεροσκαφών στο Novosibirsk που φέρει το όνομα V.P. Chkalov της εταιρείας “Sukhoi” από το 2012. 

Το drone πέταξε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2019. Στη συνέχεια η πτήση διήρκεσε περισσότερα από 20 λεπτά. 

Το drone πέταξε γύρω από το αεροδρόμιο σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων πολλές φορές. Μετά από αυτό, προσγειώθηκε με επιτυχία. Η δεύτερη πτήση πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του ίδιου έτους – σε συνδυασμό με μαχητικό Su-57. Διήρκεσε πάνω από 30 λεπτά.

Πρόσφατα, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει για τον λόγο ότι η χρήση τους μπορεί να προστατεύσει ένα άτομο που βρίσκεται είτε στο έδαφος είτε σε άλλο αεροπλάνο, είπε ο Litovkin.

«Είναι ένα ρομπότ, όχι ένας άνθρωπος, που πολεμά. Φυσικά, ένα άτομο ελέγχει ένα ρομπότ, συνθέτει ένα πρόγραμμα πτήσης, αλλά εξακολουθεί να είναι η μέγιστη προστασία ενός ατόμου από αεροπορικές επιδρομές, πυροβολικό και ούτω καθεξής. »

Υπενθύμισε ότι αυτού του είδους ο εξοπλισμός δεν βρίσκεται μόνο στον αέρα, αλλά και στη θάλασσα και στη στεριά. Η έννοια των drones υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Οι Αμερικανοί ήταν οι πρώτοι που κατασκεύασαν τέτοιες συσκευές, θυμάται ο Ορλόφ.

«Είμαστε στην πραγματικότητα η δεύτερη χώρα που έχει αναπτύξει ένα drone που μπορεί πραγματικά να λειτουργεί τόσο ανεξάρτητα όσο και ως αποθήκη όπλων. <…> Νομίζω ότι στο μέλλον είναι ακόμη πιο απαραίτητο να καταλάβουμε ότι αυτό είναι μόνο ένα πρωτότυπο μέχρι στιγμής, οι Ρώσοι κατασκευστές θα προσθέσουν κι άλλα πράγματα. Τότε θα καταλάβουμε το πλήρες δυναμικό της συσκευής », κατέληξε ο Ορλόφ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ