Το State Department αποκάλυψε επισήμως τον λόγο για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν θέλουν τον EastMed: Για να πωλούν το πανάκριβο αμερικανικό LNG χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε την οπτική των ΗΠΑ που υποστηρίζουν μια σειρά από έργα που μπορούν να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, χωρίς να προσθέσει βέβαια ότι πίσω από αυτά τα όμορφα λόγια κρύβονται τα αμερικανικά συμφέροντα.

«Υποστηρίζουμε ορισμένα υπάρχοντα έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποιούν τις προμήθειες φυσικού αερίου, όπως η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης (FSRU) και τις διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, που θα ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα και με πολύ χαμηλότερο κόστος από τον αγωγό φυσικού αερίου East Med».

Με άλλα λόγια οι Αμερικανοί παρουσιάζουν το δικό τους ακριβό σχιστολιθικό αέριο, ως μοναδική ευκαιρία για να καλυφτεί το ενεργειακό κενό της Ευρώπης και δημιουργείται εύλογα η απορία:

Αν δεν υπήρχε αυτή η ενεργειακή κρίση με την αύξηση των τιμών του αερίου να παρουσιάζει πλέον το αμερικανικό LNG ως «φθηνό» θα είχε καμία τύχη στις ευρωπαϊκές αγορές;

Πέραν αυτού το σχέδιο των Αμερικανών προβλέπει απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και πλήρη εξάρτηση από το αμερικανικό LNG (ώστε να τεθεί και υπό πλήρη έλεγχο η ΕΕ από την Ουάσινγκτον).

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ θέλουν πάση θυσία μία πολεμική κρίση στην Ουκρανία, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με συνεχιζόμενες προκλήσεις κατά της Μόσχας, σε τέτοιο βαθμό που θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να απαντήσει.

Σχετικά με τις τοποθετήσεις στις οποίες είχε προβεί ο Αμος Χοκστάιν για τον αγωγό EastMed κατά τη διάρκεια συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στο τουρκικό TRT World, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεκυκρινίζει πως «ήταν ιδιώτης (δεν είχε κάποιο αξίωμα) όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι ο κ. Χοκστάιν υποστηρίζει πλήρως την ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις της Ουάσιγκτον για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του East Med, ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο κ. Χοκστάιν και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα ήταν πιο χρήσιμο να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στις επιλογές διασύνδεσης μέσω ηλεκτρικής ενέργειας.

«Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην ενεργειακή ασφάλεια και διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου. Η διασύνδεση μέσω ηλεκτρικής ενέργειας με την Ευρώπη θα ενώσει ενεργειακά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, επιτρέποντας τις μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές, ενισχύοντας τις χώρες τις περιοχής», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Σύμφωνα με τις προτεραιότητες των ΗΠΑ για το κλίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κοιτάζουν με κριτική ματιά τα νέα έργα υποδομής ορυκτών καυσίμων για να διασφαλίσουν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ δεν κατευθύνεται σε πηγές πλούσιες σε άνθρακα και δεν οδηγεί σε μελλοντικά απαξιωμένες επενδύσεις, καθώς επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ έχει η ανάπτυξη της ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Ευρώπης μέσω της Ελλάδας διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Υποστηρίζουμε έργα σαν αυτά της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής μέσω της διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Κύπρο και την Ελλάδα, και την προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο και το Ευρωπαϊκό δίκτυο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον

Αυτά τα σχέδια, υπογραμμίζει, θα είναι προπομπός της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή και στην Ευρώπη. Την στιγμή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι, περισσότερο από ποτέ, θέμα εθνικής ασφαλείας των κρατών, επισημαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις σχέσεις τους στην περιοχή και να προωθήσουν τις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας.

Κάποιοι θα πουν ότι δεν έχει σημασία αν θέλουν οι ΗΠΑ τον ΕastaMed αλλά αν τον θέλουν η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Έχετε ακούσει την ελληνική κυβέρνηση να αναφέρει την Ελλάδα ως μελλοντική παραγωγό φυσικού αερίου; Ή ότι απλώς την φαντάζεται ως «διαμετακομιστικό ενεργειακό κόμβο»;

Γιατί άλλο το ένα, άλλο το άλλο…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ