Αυτή την ώρα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνουν από το Μέγαρο των Ηλυσίων την συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την αγορά των εξοπλισμών που θα αναβαθμίσουν καίρια το ΠΝ αλλά και την ΠΑ και εν συνεχεία θα ανακοινωθεί και η αμυντική συμφωνία.

Οι δύο ηγέτες θα κάνουν τις επίσημες ανακοινώσεις για την αγορά τριών φρεγατών Belh@rra με την επιλογή η Αθήνα να αποκτήσει ακόμη μία, την αγορά ακόμη έξι Rafale, και απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις 3+1 κορβέτες Gowind ως ενδιάμεση λύση. Μία προμήθεια συνολικού ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν ο οποίος επιβεβαίωσε την ναυπήγηση των τριών Belh@rra για το ΠΝ.

«Η Ελλάδα είχε πολιτισμό πριν καν γίνει Εθνος» είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας για την «ελληνογαλλική συνεργασία» η οποία είναι «πολύτιμη για την Γαλλία».

«Οι υπουργοί μας υπέγραψαν στρατηγική εταιρική σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια και είναι το προϊόν μιας σχέσης που έρχεται από μακριά», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόσθεσε ότι τους τελευταίους 2 μήνες εργάστηκε εντατικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και μέσα στο 2020.

«Πήρατε την απόφαση να αγοράσετε τις 3 φρεγάτες και να δούμε πως θα συνεχιστεί σε βιομηχανικό επίπεδο η συνεργασία αυτή», τόνισε επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ακόμα ότι «στόχος όλων αυτών είναι η αμυντική ανεξαρτησία της Ευρώπης και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν δράσουμε από κοινού για την σχέση αυτή». 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό για τον ισχυρό σεισμό που έγινε στην Κρήτη.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός είπε ότι «αποφασίσαμε την αμοιβαία συνδρομή και την κοινή δράση σε όλα τα πεδία. Η απόφαση για την εγκαθίδρυση αμυντικής σχέσης ενισχύει μια πραγματικότητα που είναι γνωστή σε όλους ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν ισχυρή σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μιας έναντι της άλλης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ». 

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες, η πίστη στην ελευθερία στην δημοκρατία και ο σεβασμός και η προάσπιση του διεθνούς δικαίου. Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει αυτή την συνετή πορεία. Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα τολμηρό βήμα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. 

Σημειώνεται ότι ο καταλυτικός παράγοντας στην απόφαση αγοράς των γαλλικών φρεγατών ήταν η συμφωνία AUKUS των αγγλοσαξονικών χωρών ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας η  οποία έφερε ένα τεράστιο οικονομικό και γεωπολιτικό πλήγμα στην Γαλλία.

Οι Γάλλοι εξοργισμένοι με τους Αμερικανούς ήθελαν να πάρουν το «χρυσό» συμβόλαιο των ελληνικών φρεγατών και ευτυχώς το πήραν για να μην καταλήξει η Ελλάδα στην υποδεέστερη αμερικανική πρόταση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ