Σε πεδίο μάχης μεταβλήθηκαν και πάλι περιοχές της Αθήνας – 211 προσαγωγές [εικόνες]
Πάνω από 200 προσαγωγές-Μολότοφ, βανδαλισμοί και χημικά το σκηνικό της πορείας για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.
Επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών ξέσπασαν στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η πορεία για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έφτανε στο τέλος της, το βράδυ του Σαββάτου.
Ομάδες ατόμων έσπασαν μάρμαρα, στάσεις λεωφορείων και τηλεφωνικούς θαλάμους επί της οδού Πανεπιστημίου. Η αστυνομία απάντησε με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Στη συνέχεια τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην Ομόνοια, όπου κατευθύνθηκε το ένα μέρος της πορείας και στα Εξάρχεια, όπου κατευθύνθηκε ένα δεύτερο μέρος.
Το κέντρο των επεισοδίων για άλλη μια φορά έγιναν τα Εξάρχεια και οι γύρω δρόμοι από το Πολυτεχνείο όπου εκτυλίχθηκε κλεφτοπόλεμος μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στην πλατεία Ομονοίας, όπου εμφανίστηκαν αστυνομικές δυνάμεις με ΜΑΤ, μηχανοκίνητες ομάδες και υδροφόρες. Ανάλογη επέμβαση έγινε και στην πλατεία Εξαρχείων, δίχως, όμως, αποτέλεσμα και έτσι στις 23:30 ξεκίνησε και νέα επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία, με τη συνδρομή και αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), αλλά και με τις αύρες, προκειμένου να διαλυθούν οι νεαροί που παρέμεναν ως αργά τη νύχτα στο σημείο και συνέχιζαν τις συγκρούσεις και τις οδομαχίες.
Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση χημικών, προκειμένου να απομακρύνουν τους αναρχικούς, οι οποίοι απάντησαν ρίχνοντας μολότοφ.
Μετά τις 10, ένταση επικράτησε και έξω από το κτίριο της ΓΣΕΕ όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 150 άτομα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι νεαροί εντόπισαν αστυνομικούς της κρατικής ασφάλειας και κινήθηκαν εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνδρας της ΕΛ.ΑΣ.
Αμεση ήταν η αντίδραση της Αστυνομίας η οποία επενέβη για να απεγκλωβίσει άνδρες της και να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος. Προχώρησαν μάλιστα σε 20 προσαγωγές. Συνολικά εκτιμάται ότι η ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα έχει προχωρήσει σε 211 προσαγωγές.
Οι αναρχικοί λειτουργούσαν βάση στρατηγικού σχεδίου, καθώς κατά ομάδες είχαν ακροβολιστεί σε ταράτσες πολυκατοικιών και κτηρίων και από εκεί πετούσαν μολότοφ, σπασμένα πλακάκια και κεραίες στους αστυνομικούς που αναγκάζονταν να υποχωρούν όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Αποστολόπουλος δηλώνοντας: “Γνωρίζω από πρώτο χέρι πως σε πολλές ταράτσες κτιρίων βίσκονταν ομάδες 20 – 30 ατόμων που πετούσαν ό, τι έβρισκαν μπροστά τους, από σπασμένα πλακάκια, κεραίες και βόμβες μολότοφ”.
Μέχρι αργά τη νύχτα, κλειστοί παρέμεναν οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα, την Ομόνοια, το Πανεπιστήμιο, τους Αμπελόκηπους και την Κατεχάκη, με εντολή της αστυνομίας.
Η ένταση λίγο πριν τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα, εξομαλύνθηκε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr