Το 25ο Τριμελές Τμήμα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών εξέδωσε την απόφαση Α2847/2026, με την οποία επιδικάζεται αποζημίωση ύψους 420.000 ευρώ, πλέον των νόμιμων τόκων, σε συγγενείς παιδιού, αδελφού και εγγονού που έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023. 

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, υπό την προεδρία του Χρήστου Μουσούρου και με εισηγήτρια τη Δήμητρα Ντισλίδου, έκρινε ότι το ελληνικό Δημόσιο υπέχει αστική ευθύνη για το δυστύχημα, εξαιτίας ελλιπούς εποπτείας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, εάν το σύστημα GSM-R λειτουργούσε κανονικά, ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας IC 62 θα είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον οδηγό του αντίθετα κινούμενου εμπορικού συρμού 63503, γεγονός που θα μπορούσε να αποτρέψει τη σύγκρουση.

Το δικαστήριο υπογραμμίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεν άσκησε επαρκώς την εποπτεία του και δεν φρόντισε για την ορθή λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου, συμβάλλοντας έτσι αιτιωδώς στο δυστύχημα.

Η απόφαση επισημαίνει ότι το Δημόσιο όφειλε να έχει γνώση των δυσλειτουργιών στα συστήματα ασφαλείας, ανεξαρτήτως των ενημερώσεων που λάμβανε από τους αρμόδιους φορείς. Η ανεπαρκής εποπτεία, σε συνδυασμό με την παλαιότητα του εξοπλισμού, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα επιβατών και εργαζομένων.

Το δικαστήριο τονίζει ακόμη ότι, παρά τα εμφανή προβλήματα, δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας στις σιδηροδρομικές μεταφορές, ενώ η ευθύνη του Δημοσίου εκτείνεται και στις δημόσιες επιχειρήσεις που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες.

Μετά το δυστύχημα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε ευρεία αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, η οποία περιλαμβάνει βελτιώσεις στα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, καθώς και την εγκατάσταση του αυτόματου συστήματος ETCS.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επισημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του αρμόδιου υπουργείου, δεν άσκησε επαρκώς την εποπτεία του, γεγονός που συνέβαλε στο τραγικό συμβάν, το οποίο —όπως τονίζεται— θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ