Υποχωρεί το κλίμα έντασης στην Μέση Ανατολή καθώς το Ιράν μείωσε το επίπεδο επιφυλακής στις συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που κατ’ αποκλειστικότητα παγκοσμίως δημοσίευσε το pronews.gr, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη δεν πρόκειται να χτυπήσει πρώτη το Ισραήλ.

Ναι μεν, οι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν αναπτυχθεί στα σημεία διασποράς, αλλά αυτό έχει γίνει για αμυντικούς λόγους για να μην καταστραφούν σε περίπτωση πρώτης ισραηλινοαμερικανικής επίθεσης.

Δεν βρίσκονται όμως σε κατάσταση πρώτου πλήγματος.

Διατηρείται το ανώτατο επίπεδο συναγερμού στα αντιαεροπορικά όπλα και στις επάκτιες συστοιχίες βλημάτων εδάφους επιφάνειας.

«To Ιράν δεν πρόκειται να επιτεθεί στο Ισραήλ. Ή τουλάχιστον δεν πρόκειται να επιτεθεί πρώτο. Η όποια απάντηση στην δολοφονία των Ιρανών αξιωματούχων και των στελεχών της ιρανικής πρεσβείας στην Δαμασκό θα απαντηθεί με αναλογικό τρόπο. Αυτή την διαβεβαίωση έχουμε από την Τεχεράνη» ανέφεραν χθες πηγές από την Μόσχα στους ανταποκριτές του pronews.gr.

Και επειδή οι Ρώσοι έχουν πάρει αυτές τις διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη έχουν θέσει στην διάθεση των Ιρανών το δίκτυο τους έγκαιρης προειδοποίησης, κατά κύριο λόγο τους δορυφόρους, για να ειδοποιηθούν έγκαιρα και σε πραγματικό χρόνο στην περίπτωση που απογειωθούν ισραηλινά μαχητικά για να πλήξουν στόχους στο Ιράν.

Η κρίση αυτή με το Ιράν είναι τεχνητή και έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν η οποία αναζητά να παρουσιάσει μία νίκη στην αμερικανική κοινή γνώμη για να ανακόψει την επάνοδο στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εύρεσης εδάφους και εναέριου χώρου από που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μία επίθεση κατά του Ιράν.

Μετά το Κατάρ και το Κουβέιτ και η Τουρκία δεν θα επιτρέψει χρήση του εναέριου χώρου της από τους Αμερικανούς για να πλήξουν το Ιράν.

Oι ΗΠΑ αναζητούν πρόθυμες χώρες που θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο τους και το έδαφος τους και εάν δεν βρουν τότε η μόνη προσέγγιση προς το Ιράν θα είναι από τον Ινδικό Ωκεανό και τον Περσικό Κόλπο.

Μία προοπτική η οποία δεν ευχαριστεί τους Αμερικανούς καθώς οι ναυτικές τους δυνάμεις θα ήταν ευάλωτες στους ιρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους και οι όποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Ακόμα δεν έχουν λάβει επίσημη θέση το Ιράκ, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία αλλά ήδη έχουν ενημερώσει τους Αμερικανούς πως δεν πρόκειται να τους επιτρέψουν χρήση των εναέριων χώρων τους.

Το Ιράκ έχει σιιτική κυβέρνηση και πολύ μεγάλη σιιτική πλειοψηφία στον πληθυσμό του ενώ Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ιράν και βρίσκονται στο ίδιο γεωπολιτικό μπλοκ των BRICS.

Aντιθέτως είναι δυσαρεστημένες και οι δύο χώρες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τα όσα συμβαίνουν στην Λωρίδα της Γάζας με τους νεκρούς αμάχους να ξεπερνούν τις 33.500 και τους τραυματίες τις 76.000!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ