Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, εμφανίζεται σε βίντεο, διάρκειας 40 δευτερολέπτων, με ρούχα παραλλαγής και τυφέκιο εφόδου στα χέρια σε κάποια χώρα της Αφρικής, σύμφωνα με το κανάλι Grey Zone στην πλατφόρμα Telegram.

Δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο για το πού ή πότε μαγνητοσκοπήθηκε το υλικό αυτό, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο, αλλά η ουσία είναι πως ο αρχηγός της Βάγκνερ είναι ελεύθερος και ενεργός.

Κάτι που καθιστά την περιβόητη ανταρσία του που έλαβε χώρα πριν δύο μήνες το λιγότερο, περίεργη.

«Δουλεύουμε. Θερμοκρασία 50 βαθμοί και. Όπως μας αρέσει», δηλώνει. «Ο όμιλος Βάγκνερ επιδίδεται σε αναγνώριση και έρευνα. Κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους. Και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη. Δικαιοσύνη και ευτυχία για τους αφρικανικούς λαούς. Εφιάλτης για το ΙΚ, την Αλ Κάιντα και άλλους γκάγκστερ. Προσλαμβάνουμε αληθινούς ήρωες και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τα καθήκοντα που μας ανατέθηκαν και υποσχεθήκαμε πως θα εκτελούσαμε», αναφέρει ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων.

Δυνάμεις της Βάγκνερ, είναι γνωστό πως δρουν στο Μάλι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά εδώ και αρκετές ημέρες η οργάνωση έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη νέα στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα για να προστατέψει την ίδια και την χώρα από επικείμενη εισβολή δυνάμεων της ECOWAS, δηλαδή της Νιγηρίας.

Η οργάνωση Βάγκνερ είναι αυτή που με βαρύ φόρο αίματος κατέλαβε το Μπάκχμουτ και επί της ουσίας, επέτρεψε στον ρωσικό Στρατό να παραμείνει αλώβητος για 9 μήνες, χωρίς να υποστεί απώλειες  να στήσει την περιβόητη τριπλή γραμμή άμυνας τύπου «Κουρσκ» σε όλο το μήκος του ουκρανικού μετώπου, πάνω στο οποίο οι Ουκρανοί έχουν αναλώσει πλέον το σύνολο των εφεδρειών τους.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παρέμειναν ανέγγιχτες κατά την διάρκεια της πιο αιματηρής μάχης από τον Β’ ΠΠ και μετά.

Στα τέλη Ιουνίου, υποτίθεται ότι ο Ε. Πριγκόζιν, στασίασε και ανακοίνωσε πως θα έκανε πορεία ως τη Μόσχα για να απαιτήσει να «λογοδοτήσει» η ρωσική στρατιωτική ηγεσία για αυτό που χαρακτήρισε ως ανικανότητα και αναποτελεσματικότητά της.

Η εξέγερση των μισθοφόρων τερματίστηκε κάπου 24 ώρες αργότερα, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Μινσκ.

Το Κρεμλίνο φέρεται να υποσχέθηκε στον επικεφαλής της Βάγκνερ ασυλία, με έναν από τους όρους της αμνήστευσης να είναι πως επρόκειτο να μετεγκατασταθεί στη γειτονική Λευκορωσία. Μολαταύτα, αντ’ αυτού ο κ. Πριγκόζιν επανεμφανίστηκε στο περιθώριο της συνόδου Ρωσίας/Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Ιουλίου.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου στον Νίγηρα, η Βάγκνερ πατάει πόδι και στην χώρα αυτή.

Μετά από όλα αυτά, η εξέγερσή του χαρακτηρίζεται το λιγότερο… περίεργη καθώς αυτός είναι ελεύθερος και παραμένει αρχηγός της Βάγκνερ, ενώ τώρα, φαίνεται πως ταξιδεύει και μακριά από την Ρωσία για να εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα.

Mε μία προσεκτική ματιά, κάποιος θα παρατηρήσει πως οι δυνάμεις της Βάγκνερ έχουν εγκατασταθεί στην Λευκορωσία και σε ανύποπτο χρόνο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μία επίθεση από Βορρά κατά του Κιέβου.

Επίσης η οργάνωση θα παίξει καίριο ρόλο στην προστασία του Νίγηρα και αναρωτιέται κανείς μήπως η εξέγερση έκρυβε τελικά κάτι άλλο από πίσω της…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ