Τα Σκόπια μπαίνουν στην αγορά του ΝΑΤΟ με την παραγωγή drones! Έτσι το εργοστάσιο πυρομαχικών ATO AMMO θα ξεκινήσει σύντομα την παραγωγή τεσσάρων τύπων μη επανδρωμένων αεροχημάτων- για χρήση για ένοπλες δυνάμεις καθώς και για πολιτικούς σκοπούς.

Αυτό ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και η υπουργός Άμυνας Σλαβιάνκα Πετρόφσκα, μετά τη σημερινή επίσκεψη στο εργοστάσιο πυρομαχικών ATO AMMO.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η χώρα θα πρέπει να βρίσκεται στον χάρτη παραγωγής πολυλειτουργικών drones που θα χρησιμοποιηθούν στα στρατιωτικά οπλοστάσια των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Η υπουργός Άμυνας Σλαβιάνκα Πετρόφσκα δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες, οι τεχνικές προδιαγραφές είναι διαβαθμισμένες πληροφορίες που θα πρέπει ακόμα να διευκρινιστούν.

«Σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές, δεν θα δημοσίευα τώρα τι ακριβώς θα περιέχουν, γιατί είναι και διαβαθμισμένες πληροφορίες. Θα είναι πολλαπλών χρήσεων και θα μπορούν να σταλούν σε αποστολές αναγνώρισης-πληροφοριών και φυσικά θα είναι εξοπλισμένα για πολεμικές ενέργειες, αλλά και για χρήση σε πολιτικούς σκοπούς».

Η Πετρόφσκα επισκέφθηκε το εργοστάσιο ATO AMMO στο Σαμόκοφ, στο Makedonski Brod μαζί με τον πρωθυπουργό Κοβάτσεφσκι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για Οικονομικές Υποθέσεις Φατμίρ Μπιτίτσι. Ο Κοβάτσεφσκι αποκάλυψε ότι τα drones που σχεδιάζεται να παραχθούν εκεί θα παράγονται εξ ολοκλήρου στη χώρα.

«Πολύ σύντομα το ATS AMMO θα ξεκινήσει τη σειριακή παραγωγή τεσσάρων τύπων drones που θα είναι εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη, θα έχουν μεγάλη εμβέλεια, επαρκές ωφέλιμο φορτίο, θα μπορούν να εξοπλιστούν με κατάλληλο εξοπλισμό και θα παράγονται πλήρως στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με όλα τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και θα μπορέσουμε να τα δούμε σε στρατιωτικά οπλοστάσια στις χώρες του ΝΑΤΟ».

Η εταιρεία ATO AMMO είναι το μοναδικό εργοστάσιο στη χώρα για την παραγωγή πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος, παράγει περισσότερα από 120 εκατομμύρια τεμάχια ετησίως και το επόμενο έτος ο αριθμός αυτός προγραμματίζεται να αυξηθεί στα 250 εκατομμύρια τεμάχια.

Είναι εγγεγραμμένο στη λίστα του ΝΑΤΟ για παραγωγή, μεταξύ περίπου σαράντα εταιρειών που έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα, σημειώνουν τα τοπικά media.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ