Η Πολωνία επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κοινής χρήσης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ (Nuclear Sharing) σε σχέση με την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας στη Λευκορωσία, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αυτή η δήλωση έρχεται λίγους μόλις μήνες μετά την απόφαση της Πολωνίας να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη και μάλιστα θα διαθέσει πλέον τρομακτικά ποσά καθώς πλέον πηγαίνει για δαπάνες που θα φτάνουν στο 5% του ΑΕΠ ενώ θα κρατά υπό τα όπλα 350.000 μόνο ο επαγγελματικός στρατός!

Αυτό σημαίνει ότι οι ετήσιες δαπάνες για λειτουργικά έξοδα και εξοπλιστικά θα φτάνουν τα 35-40 δισ. ευρώ που με τον ρυθμό ανάπτυξης της πολωνικής οικονομίας μπορεί να φτάσουν και τα 50 δισ. τον χρόνο.

«Λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, απευθύνουμε έκκληση σε όλο το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κοινής χρήσης πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Πολωνός Πρωθυπουργός.

Ο Μοραβιέτσκι τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να είναι απόφαση της αμερικανικής πλευράς και των εταίρων του ΝΑΤΟ.

«Δεν θέλουμε να καθόμαστε άπραγοι», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τους εταίρους μας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Δηλώνουμε την επιθυμία μας για ταχεία δράση σε αυτόν τον τομέα».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις 25 Μαρτίου ότι η Μόσχα θα αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία κατόπιν αιτήματος του Μινσκ, παρόμοια με ό,τι κάνουν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ στο έδαφος των συμμάχων τους.

Η Μόσχα έδωσε στο Μινσκ το πυραυλικό σύστημα Iskander, το οποίο μπορεί να αποτελέσει φορέα πυρηνικών όπλων, και βοήθησε στον επανεξοπλισμό των αεροσκαφών της Λευκορωσίας ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικά πυρομαχικά, ενώ οι Λευκορώσοι πιλότοι εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία.

Στις 16 Ιουνίου, ο Πούτιν σημείωσε ότι τα πρώτα ρωσικά πυρηνικά φορτία παραδόθηκαν στη Λευκορωσία και ότι ολόκληρη η παρτίδα θα έφτανε πριν από το τέλος του έτους. Στις 23 Ιουνίου, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι ένα σημαντικό μέρος των προβλεπόμενων πυρομαχικών βρισκόταν ήδη στη χώρα του.

Την ίδια στιγμή ήδη τρέχει κάθε είδους πρόγραμμα επανεξοπλισμού όπως σημαντικά συμβόλαια προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού, κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα σε ύψος που φτάνει τα 85 δισ.δολάρια ενώ με τις ανακοινωμένες παραγγελίες της επόμενη εβδομάδα θα φτάσει τα 100 δισ. δολάρια.

Ανάμεσα σε εκείνα που υπογράφηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτά για την προμήθεια 32 μαχητικών αεροσκαφών F-35, 366 αρμάτων Abrams (τα 116 μεταχειρισμένα που ήδη ξεκίνησαν να φτάνουν), 96 επιθετικά ελικόπτερα Apache και αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot και εκείνα με τη Νότια Κορέα, για την προμήθεια 1.000 αρμάτων K2 της Hyundai Rotem, περίπου 700 αυτοκινούμενων πυροβόλων K9A1 της Hanwha Defense, 48 μαχητικών αεροσκαφών FA-50 και 288 συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών K239.

Η Βαρσοβία έχει επίσης υπογράψει συμβόλαιο με την Τουρκία για την προμήθεια τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Bayraktar.

Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, η αγορά νοτιοκορεατικών συστημάτων δεν επηρεάζει καθόλου την πολωνική παραγγελία παρόμοιων αμερικανικών συστημάτων HIMARS που αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολωνία από το 2023.

Η Βόρεια Ευρώπη κυριολεκτικά δείχνει να «βράζει» και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που μιλούν για προδιαγεγραμμένη πορεία σύγκρουσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ