Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καταδίκασε την πρόσφατη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Κατάρ, η οποία είχε ως στόχο ηγετικά στελέχη της Χαμάς, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον πέντε μελών της οργάνωσης.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ χαρακτήρισε την ενέργεια «βάρβαρη επιθετικότητα» και δεσμεύτηκε ότι η Σαουδική Αραβία θα στηρίξει πλήρως το Κατάρ.
Παράλληλα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση κατά του Ισραήλ για την παραβίαση της κυριαρχίας του Κατάρ.

Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί αλλαγή στην πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, η οποία μέχρι σήμερα διατηρούσε συγκρατημένη στάση απέναντι στο Ισραήλ.

Σε απάντηση, το Κατάρ προγραμματίζει έκτακτη σύνοδο κορυφής Αραβικών και Ισλαμικών κρατών στις 14-15 Σεπτεμβρίου 2025 στη Ντόχα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καταδικάσει την επίθεση, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ