Η 35χρονη σύγκρουση γύρω από τον αμφισβητούμενο αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τελείωσε τελικά υπέρ του Αζερμπαϊτζάν. Η παράδοση του θύλακα -ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους- μόνο ως καλά νέα δεν είναι για τον τοπικό πληθυσμό ο οποίος αναγκάστηκε να  εγκαταλείψει τις εστίες  του.

Το συγκλονιστικό βίντεο είναι από την έρημη κεντρική πλατεία του Στεπανακέρτ, το οποίο ήταν άτυπα η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

Ανίκανη να αντέξει τη νέα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, η αρμενική κυβέρνηση του θύλακα παραδόθηκε άνευ όρων , συμφωνώντας να αφοπλίσει πλήρως και να διαλύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις  (Artsakh Defence Army) οι οποίες αριθμούσαν περί τους 5.500 ενόπλους  με μόνο αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός.

Η Αρμενία πλήρωσε με αυτή την οδυνηρή ήττα μετά την επίθεση των Αζέρων που δεν κράτησε ούτε 24 ώρες, τόσο την έλλειψη διεθνών και στρατηγικών συμμαχιών όσο και το γεγονός ότι δεν εξόπλισε και δεν ισχυροποίησε τις ένοπλες δυνάμεις της, ενώ το Αζερμπαϊτζάν προετοιμαζόταν για πόλεμο, με την αμέριστη βοήθεια της Τουρκίας.

Εντελώς μόνη της η Αρμενία δεν μπορούσε να δώσει αυτή τη μάχη, Τα διεθνή συμφέροντα είναι αμείλικτα αφήνοντας το Γερεβάν απελπιστικά μόνο του.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει το ερώτημα: Το Μπακού θα σταματήσει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή θελήσει, τώρα που οι συσχετισμοί είναι υπέρ του να προχωρήσει στη δημιουργία του μεγάλου Αζερμπαϊτζάν, ενώνοντας το έδαφός του με αυτό της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν;

Ανάμεσα στο Ναχιτσεβάν και το Αζερμπαϊτζάν παρεμβάλλεται μια στενή λωρίδα εδάφους που ανήκει στην Αρμενία. Πολλοί φοβούνται πως το Μπακού θα προχωρήσει ακόμη πιο πέρα.

Όλα τα παραπάνω πρέπει και επιβάλλεται να αποτελέσουν ηχηρά μηνύματα προς την Ελλάδα, η οποία στηρίζεται αφελώς σε μια παροδική εξομάλυνση σχέσεων με την  Τουρκία.

Παράλληλα πρέπει να  γίνει κατανοητό του πως γίνεται να ακρωτηριαστεί εδαφικά μια χώρα,  όταν έχει εγκαταλείψει  την εθνική της  άμυνα και τις διεθνείς της συμμαχίες ή αν έχει στηριχτεί σε λάθος διεθνείς συσχετισμούς.

Φυσικά για να βοηθήσει η Ελλάδα στρατιωτικά την Αρμενία, ούτε λόγος. Η Τουρκία το κάνει με το Αζερμπαϊτζάν καθώς αφενός έχει τη δύναμη να το πράξει  και αφετέρου διαθέτει την αμυντική βιομηχανία για να εξάγει τουρκικά όπλα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ