Η Αίγυπτος έλαβε έγκριση για συμμετοχή στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς KAAN της Τουρκίας και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την Αθήνα κατά πόσο ακόμα θα πρέπει να θεωρεί πως το Κάιρο είναι σύμμαχος του στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συμμετοχή της Αιγύπτου στο πρόγραμμα προσφέρει και έξτρα χρηματοδότηση στην Τουρκία για να ολοκληρώσει την κατασκευή και παραγωγή του νέου αποκλειστικά δικού της μαχητικού, το οποίο θα είναι και… 5ης γενιάς, δηλαδή stealth.

Συν τοις άλλοις δημιουργούνται και ερωτήματα ως προς το ποια θα είναι η στάση της Αιγύπτου απέναντι στην Ελλάδα όταν κάποια στιγμή θα πρέπει να οριοθετηθεί η ΑΟΖ στην περιοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Γιατί όλα δείχνουν πως τα συμφέροντα της κλίνουν προς την πλευρά της Τουρκίας.

Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών και υπογραμμίζει την πρόθεση της Αιγύπτου να γίνει βασικός παράγοντας στις αεροδιαστημικές τεχνολογίες επόμενης γενιάς.

Η διμερής συμφωνία φέρεται να περιλαμβάνει διατάξεις για μεταφορά τεχνολογίας, συνεργατικές γραμμές παραγωγής και μελλοντική προμήθεια μαχητικών KAAN από την αιγυπτιακή Αεροπορία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ