Βούλγαρος Α/ΓΕΑ : “Δεν είναι σωστό να αναλάβει το βουλγαρικό FIR το ΝΑΤΟ”

Σύμφωνα με τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας Υποπτέραρχο Ρούμεν Ράντεφ, η χώρα του έχει άμεση ανάγκη από την επείγουσα αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου, αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite .
Την περασμένη εβδομάδα ο Υποπτέραρχος Ράντεφ παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τα σχέδια του υπουργείου Άμυνας να επιτραπεί η από κοινού περιπολίες νατοϊκών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τον βουλγαρικό εναέριο χώρο. Υπήρχε το ενδεχόμενο τουρκικά μαχητικά να περιπολούν πάνω από την Βουλγαρία.!
Μετά την συνάντηση του όμως με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ απέσυρε την παραίτησή του, με τον Μπορίσοφ να δεσμεύεται να αναλάβει να λύσει τα προβλήματα της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας .
Ο Βούλγαρος ΑΓΕΑ , χαρακτήρισε την κίνηση να επιτραπεί η από κοινού περιπολία του βουλγαρικού εναέριου χώρου σε νατοϊκά αεροσκάφη, ότι είναι προς την λάθος κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της Βουλγαρίας αυτό σημαίνει ότι ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, θα αναλάβει την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της χώρας.!!
Ο Υποπτέραρχος Ράντεφ προειδοποίησε σε συνέντευξη του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BNT, ότι η κίνηση της κυβέρνησης να αποτανθεί για τους κινητήρες των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Πολωνία, ήταν μόνο μια προσωρινή λύση στα τόσα προβλήματα της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας .
Είπε ότι ακόμη και εάν η συμφωνία με την Πολωνία δώσει μια «ανάσα καθαρού αέρα» για την βουλγαρική αεροπορία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια προβλήματα, και να αντισταθμίσει τις μικρές δυνατότητες του στόλου των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας.
Η Βουλγαρία διαθέτει στην πλειονότητα της μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής τα οποία είναι παρωχημένα εκτός από τα αεροσκάφη MiG-29 , για τα οποία απαιτείται άμεσος εκσυγχρονισμός. Το εμπάργκο στον αμυντικό τομέα που έχει επιβληθεί από το ΝΑΤΟ στην Ρωσία, έχει θύμα του αυτά ακριβώς τα αεροσκάφη.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της πολεμικής αεροπορίας της γειτονικής χώρας, ακόμα και οι επισκευές των κινητήρων των αεροσκαφών αυτών το μόνο που θα καταφέρουν είναι να παρατείνουν την επιχειρησιακή ζωή των MiG-29 μέχρι το 2030.
Επί του παρόντος, η μόνη επιλογή της Βουλγαρίας είναι να αγοράσει το νέο σουηδικό μαχητικό αεροσκάφος της SAAB, το οποίο ήταν ένα από τα πολλά υποψήφια αεροσκάφη στον πρόσφατο διαγωνισμό .
Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Eurofighter.
Ωστόσο, οι διατιθέμενες πιστώσεις για την αγορά αυτών των μαχητικών είναι αδύνατες λόγω του ελλείμματος του προϋπολογισμού.