Μια δυνατή έκρηξη ακούστηκε κοντά στις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Natanz, οι οποίες στο παρελθόν είχαν γίνει στόχος επιθέσεων δολιοφθοράς (το Ιράν είχε κατηγορήσει το Ισραήλ), αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν μέρος μιας ελεγχόμενης δοκιμής.

Μια μεγάλη έκρηξη και λάμψη φωτός στον ουρανό αναφέρθηκαν γύρω στις 20:15 τοπική ώρα (16:45 GMT) το Σάββατο στο Badroud, 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.

Οι πρώτες ιρανικές αναφορές μιλούν για ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στόχευε ένα εχθρικό αντικείμενο, πιθανότατα ένα drone.

Το Nournews, ένα ιρανικό ΜΜΕ με πρόσβαση στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν, επιβεβαίωσε ότι ένας πύραυλος αεράμυνας εκτοξεύτηκε και εξερράγη στον ουρανό, αλλά είπε ότι ήταν μέρος μιας δοκιμής ταχείας αντίδρασης.

Η κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε αργότερα αυτόν τον λογαριασμό, λέγοντας ότι η δοκιμή ήταν μέρος ασκήσεων που διεξάγονται τακτικά υπό την επίβλεψη των τοπικών αρχών αεράμυνας. Δεν αναφέρθηκε ότι προκλήθηκαν ζημιές στην περιοχή στο πλαίσιο της δοκιμής.

Το περιστατικό σημειώθηκε καθώς το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απειλήσει το Ιράν με στρατιωτική δράση, δεσμευόμενος να μην επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν έχει υποστηρίξει ότι δεν θα επιδιώξει ποτέ ένα πυρηνικό οπλοστάσιο, σε αντίθεση με το Ισραήλ που διαθέτει δεκάδες πυρηνικά όπλα. 

Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ για «πυρηνική τρομοκρατία» για δύο επιθέσεις στις εγκαταστάσεις Natanz από πέρυσι, και μια άλλη νωρίτερα φέτος, σε ένα εργαστήριο φυγοκέντρησης στο Karaj.

Ανώτεροι Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι απαντούν τακτικά στις ισραηλινές απειλές λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν τολμά να επιτεθεί καθώς θα αντιμετωπίσει μια καταστροφική απάντηση.

Ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανανέωσαν τις απειλές τους κατά του Ιράν την περασμένη εβδομάδα, όταν το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις που συμμετείχαν στη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα το 2015 συνήλθαν εκ νέου στη Βιέννη, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν τη συμφωνία που οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν μονομερώς το 2018.

Ο έβδομος γύρος των συνομιλιών, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, δεν ήταν πολλά υποσχόμενος, αποκαλύπτοντας περαιτέρω το χάσμα μεταξύ του Ιράν και της Δύσης. Ο όγδοος γύρος αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Το Ισραήλ υπήρξε ο πιο ένθερμος αντίπαλος της συμφωνίας και υποστήριζε ένθερμα τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν την ακύρωσε μονομερώς, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προχωρήσει σημαντικά μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και η χώρα εμπλουτίζει τώρα ουράνιο έως και 60%, πολύ υψηλότερο από το ανώτατο όριο του 3,67% που ορίζεται στη συμφωνία.

Καθώς οι συνομιλίες στη Βιέννη βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε ότι το Ιράν έκανε ένα ακόμη βήμα για να προχωρήσει στις πυρηνικές του προσπάθειες, εμπλουτίζοντας τώρα ουράνιο σε καθαρότητα 20 τοις εκατό στις υπόγειες εγκαταστάσεις Fordow.

Σημειώνεται ότι στις 11 Απριλίου, ένα ατύχημα συνέβη σε πυρηνική εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στο Νατάνζ. 

Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είπε ότι το περιστατικό σχετίζεται με τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Αργότερα μαθεύτηκε ότι μια τεράστια έκρηξη σε πυρηνική εγκατάσταση κατέστρεψε το καλά προστατευμένο εσωτερικό ηλεκτρικό σύστημα που τροφοδοτούσε τις φυγόκεντρες εμπλουτισμού ουρανίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ