Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο η Πολωνία να φύγει από την ΕΕ κατά τα πρότυπα του βρετανικού Brexit αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα.

Αυτό σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν είναι αποδεκτές στο σύνολό τους και άρα η χώρα δεν έχει θέση στην ΕΕ η οποία ζητάει τυφλή υπακοή και προσαρμογή στις εντολές της από τα κράτη-μέλη (βασικά σε όλα τα υπόλοιπα πλην Γαλλίας και Γερμανίας που κυριαρχούν).

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αυτό σημαίνει πως η δικαστική απόφαση θα έχει και πολιτική στήριξη.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, κλιμακώνει τη διαμάχη των Βρυξελλών με την Πολωνία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράζει την ανησυχία της.

Η πατριωτική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει εμπλακεί σε σειρά αντιδικιών με τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα, από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Η υπόθεση που εξέταζε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε τις αλλαγές που προώθησε το PiS στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας.

«Θέλουμε μια κοινότητα σεβασμού και όχι μια ομάδα κάποιων που είναι ίσοι και άλλων που είναι πιο ίσοι. Αυτή είναι η κοινότητά μας, η Ένωσή μας», έγραψε στο Facebook ο Μοραβιέτσκι αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό είναι το είδος της Ένωσης που επιθυμούμε και αυτή την Ένωση θα δημιουργήσουμε», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του νωρίς σήμερα.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Πολωνία θέλει να παραμείνει «στην ευρωπαϊκή οικογένεια κρατών».

Οι επικριτές της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το μέλλον της Πολωνίας στην ΕΕ αλλά και την ίδια τη σταθερότητα της Ένωσης.

Το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει έναντι των εθνικών δικαίων και αποτελεί βασικό άξονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σχολιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας το οποίο κήρυξε ορισμένα τμήματα των ευρωπαϊκών συνθηκών ασυμβίβαστα με το πολωνικό Σύνταγμα πλήττοντας έναν από τους βασικούς νομικούς κανόνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Ένας από τους άξονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου», δήλωσε ο Μπορέλ κατά την διάρκεια εκδήλωσης στην Μαδρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η απόφαση δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου, τοποθετώντας την Βαρσοβία σε πορεία ανοικτής σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Ίσως, είναι η μεγάλη ευκαιρία για όλες τις χώρες της ΕΕ να διεκδικήσουν και πάλι την εθνική τους ανεξαρτησία και να επιδιώξουν μια ένωση ειρήνης και συνεργασίας στην οποία θα είναι ισότιμες και προπάντων ελεύθερες.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία ανήκει στην περιβόητη ομάδα του Βίσενγκραντ.

Η ομάδα Βίσεγκραντ, γνωστή και ως χώρες του Βίσεγκραντ είναι μια συμμαχία η οποία απαρτίζεται από τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής τους, καθώς και την υποστήριξη της στρατιωτικής, οικονομικής και ενεργειακής μεταξύ τους συνεργασίας.

Αν λοιπόν η Πολωνία αποχωρήσει από την ΕΕ και το μέλλον τον υπόλοιπων τεσσάρων καθίσταται αμφίβολο.

Πλέον οι επιλογές είναι δύο:

Ή η Πολωνία θα παραβιάσει την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο για την δημοκρατία, ή η ΕΕ θα την αποδεχτεί δημιουργώντας προηγούμενο για όλες τις χώρες-μέλη.

Πολύ πιθανό να γίνει το δεύτερο γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει άλλες αποχωρήσεις μετά αυτήν της Βρετανίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ