Ζala: Χωρίς δορυφορική πλοήγηση πέταξε το νέο ρωσικό drone

Oι Ρώσοι έχουν περάσει σε μια καινούρια φάση σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά τους προγράμματα επιχειρώντας να αφήσουν για πάντα πίσω την σκοτεινή εποχή του 1990-2000 όταν η χώρα είχε διαλυθεί εντελώς επί διακυβερνήσεως Μ.Γέλτσιν.

Καθώς το επιβάλουν οι καιροί, οι Ρώσοι επιχειρούν να προωθήσουν τον τομέα των μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων.

Ιδιαιτέρα ικανοποιημένοι είναι οι Ρώσοι τεχνικοί και αρμόδιοι φορείς με την πρόσφατη πτήση διάρκειας 12 ωρών, που πραγματοποίησε το νέο υβριδικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα ZALA 421-16E5G, το οποίο διαθέτει προηγμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά και ένα νέο οπτικό σύστημα πλοήγησης (Visual Navigation System – VNS).

To drone που κατασκευάζει η ρωσική εταιρεία φαίνεται ότι θα ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες και τα στάνταρ που έχουν θέσει, καθώς δεν κάλυψε μόνο μια απόσταση 1.130 χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια της 12ωρης δοκιμαστικής πτήσης, αλλά ακόμα το κατάφερε χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους και τεχνολογίες.

Αρχικά, το ενσωματωμένο οπτικό σύστημα πλοήγησης «αποδεσμεύει» τους χειριστές του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος από την δορυφορική πλοήγηση, καθώς λειτουργεί μέσω ενός κλειστού κυκλώματος του drone.

Αυτό επιτρέπει στο UAV να πραγματοποιεί πτήσεις και να εκτελεί τις αποστολές που του ανατίθενται, με πολλαπλά επίπεδα προστασίας σε συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου και με σιγή ασυρμάτου.

Επιπρόσθετα, το νέο αυτό οπτικό σύστημα πλοήγησης αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό και πιο ακριβές από το αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, που χρησιμοποιούν άλλα drones.

Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής πτήσης, δύο πληρώματα χειρίζονταν το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα ZALA με συστήματα επικοινωνίας υψηλών ταχυτήτων, αξιοποιώντας διάφορα συστήματα ελέγχου και αναμετάδοσης ανά την ρωσική επικράτεια.

Έτσι, ήταν εφικτός ο χειρισμός του drone σε απόσταση έως και 500 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο απογείωσης του και για 12 ώρες, γεγονός που μειώνει την κατανάλωση πόρων των αεροσκαφών και παράλληλα ελαχιστοποιεί τον ανθρώπινο παράγοντα.

Σημειώνεται ότι το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα  ZALA είναι εξοπλισμένο με δύο συστήματα θερμικής απεικόνισης και με μια βιντεοκάμερα, που έχει δυνατότητα μεγέθυνσης έως και 60 φορές.

Η ροή του βίντεο μεταδίδεται σε υψηλή ευκρίνεια (1280 / 720 pixels), έτσι ώστε ο χειριστής του ZALA να μπορεί να βλέπει με μεγάλη λεπτομέρεια και σε πραγματικό χρόνο, το πεδίο της μάχης ή το πεδίο ενδιαφέροντος.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV