Θάλασσα της Μάγχης: Δύο βρετανικά πολεμικά πλοία «προστατεύουν» το Τζέρσεϊ από Γάλλους αλιείς

Ένταση στη Θάλασσα της Μάγχης με δύο βρετανικά πολεμικά πλοία να «προστατεύουν» την νήσο Τζέρσεϊ από Γάλλους αλιείς.

Δεκάδες γαλλικά αλιευτικά σκάφη έχουν συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς το πρωί στην περιοχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κριτήρια που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του νησιού για τη χορήγηση άδειας ψαρέματος στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Παρίσι, τα κριτήρια αυτά υπερβαίνουν τα όσα προβλέπει η συμφωνία του Brexit. Οι Γάλλοι αλιείς είχαν προειδοποιήσει ότι θα αποκλείσουν το κεντρικό λιμάνι του νησιού, στην πρωτεύουσα Σεντ Χέλιερ.

Η διπλωματική αντιπαράθεση κλιμακώθηκε μετά από τη δήλωση της Γαλλίδας Υπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων ότι η χώρα της θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού στο Τζέρσεϊ - το οποίο λαμβάνει το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γαλλία μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.

Οι προειδοποιήσεις αυτές προκάλεσαν την επικοινωνία του τοπικού ηγέτη του Τζέρσεϊ γερουσιαστή Τζον Λε Φοντρ με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, καθώς το Τζέρσεϊ είναι αυτοδιοικούμενο αλλά εξαρτημένο έδαφος του Ην. Βασιλείου.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV